K závodu Kia povedie štvorprúdová cesta

Žilinu s priemyselným parkom Hyundai/Kia bude spájať štvorprúdová komunikácia. Bude stáť asi 550 miliónov Sk. Nová cesta, ktorá bude mať charakter diaľničného privádzača, nadviaže na jestvujúci diaľničný privádzač Ľavobrežná a umožní spojenie Žiliny s automobilovým parkom bez toho, aby doprava prechádzala cez centrá obcí, v katastri ktorých bude automobilka stáť.

20.06.2004 20:32
debata

Podľa generálneho manažéra projektu Hyundai/Kia Stanislava Vinca je stavba cesty v štádiu projektovej prípravy, do konca roka však bude podľa neho na stavbe cesty preinvestovaných prvých 150 miliónov Sk. Vinc považuje stavbu novej cesty za jednu z priorít projektu. V súčasnosti je lokalita budúceho automobilového parku dostupná len po ceste II. triedy. Cesta II/583, smerujúca do Terchovej a prechádzajúca Tepličkou nad Váhom, Nededzou a Gbeľanmi, je už teraz preťažená, úzka a na viacerých úsekoch bez chodníkov. Obyvatelia dedín sa obávajú o vlastnú bezpečnosť, pokiaľ budú mechanizmy na stavenisko automobilky prechádzať priamo cez obce.

Vinc v tejto súvislosti povedal, že spoločnosť Žilina Invest pracuje na príprave provizórnej cesty, ktorá by mala ísť v telese budúcej cesty alebo v jej tesnej blízkosti a mala by slúžiť na dopravu mechanizmov na stavenisko. „Pokiaľ to bude len trošku technicky možné, doprava pre stavbu bude odklonená tak, aby boli obyvatelia obcí čo najmenej zaťažení,“ doplnil Vinc.

Po dokončení v roku 2006 prevezme nová štvorprúdová cesta aj tranzitnú dopravu v smere na Terchovú. Po roku 2010 sa perspektívne uvažuje s vybudovaním mostného prepojenia na cestu I/18, spájajúcu Žilinu s Martinom.

debata chyba
Články podľa značiek