Slota Kórejcom sľúbil dodržanie výstavby

Zástupcovia petičného výboru majiteľov pozemkov pod budúcou automobilkou Kia v Žiline ďalej trvajú na tom, že svoju pôdu za štátom ponúkanú cenu nepredajú. Primátor Žiliny Ján Slota však v pondelok povedal pri návšteve viceprezidenta kórejskej automobilky Chung Eui Suna na mieste budúceho závodu povedal, že získanie polovice pozemkov je už zmluvne dohodnuté.

22.06.2004 08:18 , aktualizované: 08:19
debata

,,Podľa mojich informácií je polovica pozemkov určite vykúpená pre projekt Hyundai Mobis, ktorý bude v Gbeľanoch. Viac aktuálnejších informácií v súčasnosti nemám, takže údaj, ktorý uviedol pán Slota, nemôžem ani potvrdiť ani vyvrátiť," povedal šéf agentúry SARIO Roman Kuruc.

Automobilka má stáť na pozemku s rozlohou 220 hektárov a podľa Slotu má byť už tretina prevedená aj v katastri nehnuteľností.

Slota však zástupcov kórejského koncernu upozornil aj na problémy s vykupovaním pozemkov. ,,Samozrejme som ho informoval, že nejaké problémy boli, ale že sme ich už z väčšej časti vyriešili. Ubezpečil som ho, že všetky termíny budú dodržané," povedal Slota.

Štát ponúkol majiteľom pozemkov najvyššiu cenu z troch nezávislých posudkov, ktoré boli tvorené na základe metodiky Ústavu súdneho inžinierstva. Rozdiel medzi jednotlivými posudkami bol 10 až 20 korún za štvorcový meter v rozpätí 103 až 146 korún. Časť majiteľov však požaduje za štvorcový meter až trojnásobok tejto ceny.

S najvyššou cenou určenou z troch posudkov – asi 133 korún za štvorcový meter – nesúhlasí ani majiteľ pozemku v Tepličke nad Váhom Blažej Šeliga. ,,Žiadame 350 korún tak, ako bolo uvedené v petícii. Táto suma je z nezávislého posudku, ktorý si dala vypracovať obec. Proti každému rozhodnutiu sa odvoláme," dodáva.

Podľa Martina Gordíka, predsedu firmy I.F.I. Group Žilina, ktorá pozemky vykupuje, sa zatiaľ nedá odhadnúť, aký podiel vlastníkov nesúhlasí s navrhnutou cenou za štvorcový meter. ,,Stále prebiehajú rozhovory s vlastníkmi o predaji, pretože sú tam komplikované vlastnícke vzťahy. Dostali sme však aj vyjadrenia majiteľov, ktorí zásadne nesúhlasia s odpredajom a s cenou. V týchto prípadoch pristúpime k vyvlastneniu," doplnil Gordík.

Počet nesúhlasiacich vlastníkov nevie odhadnúť ani predseda petičného výboru vlastníkov pozemkov pre Kiu v Tepličke nad Váhom Dušan Mikulík. ,,Ťažko povedať koľko majiteľov s cenou nesúhlasí, pretože som sa rozprával iba s niekoľkými. Potvrdzujem však, že sú aj takí, ktorí s cenou vôbec nesúhlasia a požadujú 350 korún za štvorcový meter," uviedol Mikulík.

,,S vlastníkmi pôdy sme sa chceli znovu stretnúť, až obce dostanú sľúbené investičné plány na rozvoj. Doteraz ich však nedostali," uviedol Mikulík. Každá obec chce od štátu zhruba 50 miliónov korún na rozvoj. Podľa starostu Tepličky nad Váhom Tibora Mintála sa priznanú výšku regionálnej pomoci obce dozvedia najskôr v stredu.

,,Ak plány dovtedy neprídu, aj tak zvoláme stretnutie s majiteľmi parciel. Budeme ich informovať o výsledkoch a sami sa rozhodnú, čo bude ďalej," povedal Mikulík.

debata chyba
Články podľa značiek