Rakúšania kvôli autám chodia, no nekupujú

Veľký nákupný boom, ktorý si sľubovali mnohí slovenskí autopredajcovia po rozšírení Európskej únie, sa zatiaľ nekonal, informoval rakúsky denník Die Presse.

30.06.2004 12:58 , aktualizované: 12:59
debata

Medzi cenami áut u slovenských a rakúskych predajcov existovali na začiatku tohto roku výrazné rozdiely. Slovenskí predajcovia rátali s tým, že pre obyvateľov Viedne a menších obcí blízko hraníc bude Bratislava najbližším „výkladom“ s veľkým výberom. Odvtedy sa už ale slovenskí obchodníci stali vo svojich vyhláseniach opatrnejšími. Mnohí teraz poukazujú na to, že „samozrejme aj partneri v Rakúsku majú veľmi dobré ponuky“.

Rakúski zákazníci sú navyše aj veľmi premýšľaví. Predajca z filiálky Porsche Slovakia uviedol, že k nim týždenne prídu asi dvaja. „Porovnávajú veľmi presne nielen cenu, ale aj výbavu. Mnohí chcú očividne najskôr otestovať našu dôveryhodnosť.“

Rakúskych zákazníkov dokáže podľa expertov pritiahnuť najmä značka Volkswagen. Predovšetkým modely Volkswagen Golf sa kupujú často aj na Slovensku, preto si domáci obchodníci pri zohľadnení nižšej kúpnej sily nemôžu dovoliť veľké cenové skoky.

Značky, po ktorých je doma nižší dopyt, sa rýchlo dostanú na západnú cenovú úroveň, alebo už teraz stoja veľa či dokonca viac ako v západných krajinách. Lacnejšiu alternatívu predstavujú vozidlá značky Škoda, ktorá je na Slovensku lídrom na trhu a vlani predala asi toľko osobných vozidiel, ako všetky ostatné firmy spolu.

Dopyt z Rakúska však po tejto značke veľmi nestúpa, podľa obchodníkov chcú Rakúšania očividne zostať pri značkách, na ktoré sú už na ich domácom trhu zvyknutí.

debata chyba
Články podľa značiek