Zmluvy s automobilkami už nebudú tajné

Verejnosť sa predsa len dozvie, čo je v zmluvách s automobilkami KIA/Hyundai a PSA Peugeot Citroën. Vláda sa v stredu rozhodla, že vyhovie požiadavke parlamentu. Poslanci ju totiž zaviazali, aby ich snemovni predložila do desať dní. Kabinet osloví oboch investorov, aby označili, čo v zmluvách považujú za tajné podľa obchodného tajomstva.

01.07.2004 06:35
debata

Zástupcovia PSA sa už vyjadrili, že proti zverejneniu nemajú námietky, lebo všade, kde majú prevádzky, rešpektujú legislatívu.

,,To isté platí aj o Slovensku. Rozhodnutie predložiť Memorandum o porozumení medzi PSA Peugeot Citroën a Slovenskom slovenskému parlamentu je na vláde Slovenska a PSA Peugeot Citroën bude jej rozhodnutie rešpektovať," povedal šéf trnavského projektu PSA Alain Baldeyrou.

Keďže Memorandum sú aj technické údaje a dáta obsahujúce obchodné tajomstvo projektu, informácie, ktoré majú priamy dopad na konkurenčnú výhodu PSA Peugeot Citroën, je jasné, že by nemali byť predložené, dodal Baldeyrou. ,,V tejto súvislosti sme informovali aj ministra hospodárstva Pavla Ruska," spresnil ďalej. Kia podľa Ruska doteraz nesúhlasí so zverejnením zmlúv. ,,Vzhľadom na novú situáciu ich oslovíme," vyhlásil.

Štát na výstavbu automobilky PSA v Trnave dal sedem miliárd korún a na Kiu v Žiline takmer 8,8 miliárd.

Odborníci si však myslia, že vláda nemala čakať na požiadavku parlamentu. ,,Mohla to urobiť aj skôr, ako ju o to poslanci požiadali," povedala právnička z organizácie Občan a demokracia Zuzana Dlugošová. Za logické označila aj to, že vláda sa opýta na názor investorov. ,,Vláda by si však mala byť vedomá toho, že zákon jasne definuje obchodné tajomstvo. Aj Najvyšší súd potvrdil, že nestačí, čo obchodník označí za obchodné tajomstvo. To jasne stanovuje zákon. Vláda by sa preto nemal skrývať za stanovisko investora, ale mala by prevziať na seba zodpovednosť a najmä prejaviť znalosť zákona," konštatovala. Mala by podľa nej byť schopná aj po vyjadrení investora stanoviť, čo je naozaj obchodné tajomstvo a čo nie.

Zmluvy by sa mali zverejniť celé, hoci aj bez súhlasu investorov, tvrdí poslanec Róbert Madej (Smer), ktorý návrh uznesenia v Národnej rade predložil. ,,Ide o nakladanie s prostriedkami štátu a neplatí obmedzenie obchodného tajomstva," zdôraznil.

V parlamente uznesenie nepodporilo len SDKÚ a ANO. ,,Zverejniť sa má to, na čo idú verejné peniaze. Požadovať strategické ciele aj technické postupy nie je v súlade so zákonom," tvrdí Tomáš Galbavý (SDKÚ).

debata chyba
Články podľa značiek