Automobilky žiadajú zmenu v dopravnej politike

Dvanásť globálnych energetických a automobilových koncernov žiada podľa správy "Mobilita 2030", predloženej v pondelok v Bruseli, radikálnu zmenu v dopravnej politike. V opačnom prípade budú podľa správy sociálne, ekonomické a ekologické náklady najmä v rozvojových krajinách vzhľadom na nárast dopravy neakceptovateľne vysoké.

06.07.2004 12:18 , aktualizované: 12:19
debata

Na správe sa podieľali zástupcovia automobilových koncernov Volkswagen, Renault, General Motors, Toyota, DaimlerChrysler, Ford, Honda, Nissan, energetických koncernov British Petrol, Shell, zástupcovia výrobcu pneumatík Michelin a koncernu na výrobu hliníka Norsk Hydro.

Podľa manažéra BP Charlesa Nicholsona sa emisie skleníkových plynov do roku 2050 viac ako zdvojnásobia, pokiaľ sa proti tomu nepodniknú žiadne opatrenia. Na tomto náraste sa budú vo väčšine podieľať rozvojové krajiny, kde v súčasnosti viac ako dve tretiny ľudí nemá prístup k individuálnej doprave.

V správe sa tiež uvádza, že tento problém nie je možné riešiť obmedzením dopravy. Podľa zástupcov koncernov sa musia prijať opatrenia, ktoré povedú k redukcii emisií skleníkových plynov. To sa podľa nich docieli prostredníctvom nových pohonných látok a rozvojom efektívnejších motorov.

Zástupcovia koncernov žiadajú o pomoc politikov. „Naše možnosti niečo zmeniť sú obmedzené,“ uviedol Nicholson. Podľa manažéra WV Reinholda Koppa musia vlády krajín Európskej únie harmonizovať dopravné dane. „Pokrok nenastane, pokým nebude táto problematika pre vlády prioritná,“ uviedol manažér Norsk Hydro Egil Myklebust.

debata chyba
Články podľa značiek