Hyundai chce v Európe predstihnúť Nissan

Juhokórejský automobilový koncern Hyundai dosiahol v 1. polroku tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlani v západnej Európe, vrátane nových členov EÚ, 21-% prírastok predaja svojich vozidiel. Spolu automobilka predala 172 000 vozidiel.

06.07.2004 12:50
debata

Viceprezident Hyundai Motor Europe GmbH Werner Frey povedal, že cieľom koncernu je predať v tomto roku na zmienenom teritóriu 350 000 vozidiel. Ak sa dosiahne tento cieľ, potom sa podiel Hyundaiu na európskom trhu zvýši z vlaňajších 1,8 na 2,2 %. Do roku 2010 sa má počet predaných vozidiel Hyundaiu zvýšiť na 600 000 a jeho podiel na európskom automobilovom trhu prekročí 3,5 %. V roku 2007 by mal juhokórejský výrobca predstihnúť na starom kontinente japonskú automobilku Nissan.

Hyundai sa chce do konca tohto desaťročia zaradiť medzi päť najväčších svetových výrobcov osobných automobilov.

Zatiaľ sa až 85 % vozidiel dováža do Európy z Kórejského polostrova, ale v druhej polovici tohto desaťročia by sa mala situácia zmeniť. Frey však v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung k tejto problematike nechcel uviesť nijaké podrobnosti.

Skupina Hyundai síce pripravuje výstavbu automobilky v Žiline, ale oficiálne sa stále uvádza, že je to len investícia automobilky Kia. Vloží sa do nej asi miliarda EUR (v prepočte približne 40 miliárd SKK). Krátko po rozhodnutí postaviť závod na Slovensku bola zverejnená informácia, podľa ktorej sa kapacita žilinského závodu zvýši z 200 000 na 300 000 vozidiel ročne. Frey nedementoval správy, že si Kia a Hyundai v Žiline podelia výrobné kapacity. Potvrdzujú to nielen kapacitné dispozície. Napokon chce Kia, ktorá má v súlade s podnikovou filozofiou dosiahnuť vyššie pozície než Hyundai, vyrábať na Slovensku malé kompaktné vozidlo Picanto.

Juhokórejčania potrebujú vyrábať v Európe nielen preto, aby sa vyhli kolísaniu devízových kurzov, ale aj preto, aby bola medzi výrobou a trhom menšia vzdialenosť. Napokon sa potrebujú vyhnúť aj niektorým iným problémom, napríklad štrajkom v ich domácich závodoch. V minulých dňoch sa zatiaľ uskutočnili v Hyundai len varovné štrajky. Tie podľa Freya neovplyvnia zásobovanie Európy novými vozidlami. Avšak vlani predal Hyundai v Európe v dôsledku 7-týždňového štrajku na polostrove o 15 000 vozi­diel menej.

debata chyba
Články podľa značiek