Kia je znepokojená, Rusko viní Flašíka

Šance dohodnúť sa s vlastníkmi pozemkov pod budúcim závodom Kia, ktorí nechcú parcely predať, sa podľa ministra Pavla Ruska znížila na 20 percent. Rusko z toho viní Fedora Flašíka a jeho aktivity. Za nekorektnú a neodôvodnenú považuje minister spravodlivosti Daniel Lipšic kritiku ministra hospodárstva Pavla Ruska.

12.07.2004 12:46 , aktualizované: 13.07.2004 10:11
debata

Podľa ministra Flašík v spolupráci s poslancom Smeru Jurajom Blanárom za 15-percentnú províziu istej právnickej kancelárii sľúbil týmto vlastníkom dosiahnutie vyššej výkupnej ceny, ako stanovili posudky. Flašík je známy ako mediálny poradca šéfa Smeru Roberta Fica. Smer sa však od Flašíkových aktivít pri výkupe pozemkov dištancoval.

Rusko tvrdí, že pred iniciatívou Flašíka bolo ministerstvo s vlastníkmi, ktorí doposiaľ s posudkom stanovenou cenou nesúhlasili, na najlepšej ceste k dohode. „My by sme sa boli dohodli, ale pán Blanár a pán Flašík spôsobili to, že šanca dohodnúť sa s majiteľmi pozemkov klesla z 80 na 20 %. Prišli tých dvesto ľudí presviedčať, že oni to vybavia, nech nič nepredávajú. Parazitujú na vydieraní štátu, nič iné,“ povedal Rusko.

Ak by sa podľa Ruska pozemky vykupovali za sumu 350 Sk, čo je o vyše 200 Sk viac ako sa uvádza v znaleckom posudku, znamenalo by to dodatočné výdavky 430 mil. Sk zo štátneho rozpočtu a celkovo by sa tak náklady na výkup pozemkov vyšplhali na vyše 750 mil. Sk. Pri medializovanej 15-percentnej odmene by to pritom podľa Ruska znamenalo pre právnu kanceláriu blízku Flašíkovi príjmy vo výške zhruba 100 mil. Sk. „Bolo by to 100 mil. Sk zo štátneho rozpočtu pre právnu kanceláriu blízku pánovi Flašíkovi,“ konštatoval minister. Rusko však stále tvrdí, že ministerstvo postupuje podľa zákona, ktorý hovorí že cena sa určí súdnoznaleckým posudkom. 

Ak sa štát nedohodne z vlastníkmi pôdy, môže sa rozhodnúť pôdu vyvlastniť. Táto cesta je však zdĺhavá a posunula by termín odovzdania pripravenej lokality kórejským investorom.

Rusko: Sme odkázaní na kľučkovanie medzi paragrafmi

Zdržovanie vykupovania pozemkov od vlastníkov pre potreby investície Hyundai/Kia môže pritom podľa Ruska vyústiť aj do uplatnenia si pokút zo strany investora. Podľa neho by pritom mohlo ísť pri niekoľkomesačnom zdržaní aj o miliardové sumy. Zdržanie by pritom podľa Ruska mohlo pri dosiahnutí dohody s vlastníkmi pozemkov byť minimálne, v prípade nutnosti vyvlastňovania by však mohlo dosiahnuť aj tri až štyri mesiace. „Všetko majú v rukách vlastníci pôdy,“ dodal Rusko.

„Dostali sme od KIA list, v ktorom vyslovujú vážne obavy z postupu prác,“ povedal Rusko. Varoval, že požiadavky vlastníkov pozemkov pri Žiline môžu inšpirovať ľudí aj v ďalších regiónoch.

V súčasnosti však práce ešte v časovom sklze podľa Ruska nie sú, pretože sa podľa plánu začalo s odstraňovaním ornice. Zatiaľ práve kvôli neukončeným výkupom pozemkov však iba na základe povolenia Pamiatkového úradu SR, kde netreba súhlas majiteľa ale stačí užívateľa pôdy, ktorý podľa Ruska rezort má. „Ornica sa neodváža, je to dočasný výskum a pokiaľ sa nepodarí papierovo vybaviť ďalšie povolenia, budeme ju musieť o niekoľko týždňov či mesiacov vrátiť,“ povedal Rusko. Štát tak podľa neho robí všetko preto, aby mohol investíciu realizovať v medziach zákona. „Nevyhnutne sme odkázaní na kľučkovanie medzi paragrafmi,“

Na pozemku pod budúcim závodom podpálili billboard

Neznámy páchateľ podpálil billboard spoločnosti Kia Motors v Tepličke nad Váhom. Veľkoplošná reklamná tabuľa s nápisom SlovaKIA sa nachádza na pozemku, kde by mala v budúcnosti vyrásť kórejská automobilka.

Incident pobúril Juraja Čermáka zo spoločnosti Žilina Invest, ktorá zabezpečuje prípravné práce na automobilke pre kórejských partnerov. „Ako sa tu majú cítiť, keď si nemôžu byť istí ani vlastným majetkom,“ povedal v tejto súvislosti Čermák pre agentúru TASR. Dúfa, že incident nesúvisí s problémami, ktoré sprevádzajú výkup pôdy pre automobilku.

„Ja dúfam, že to je len obyčajný vandalizmus, že to nie sú vyhrotené emócie za prispenia petičného výboru, prípadne pána Flašíka“. Polícia prípad vyšetruje.

debata chyba
Články podľa značiek