Mazda čaká pokles zisku v severnej Amerike

Spoločnosť Mazda Motor pravdepodobne dosiahne v tomto roku nižší zisk na trhu v severnej Amerike kvôli negatívnym dopadom slabej pozície americkej meny a nárastu nákladov na materiál. Informoval o tom výkonný viceprezident spoločnosti John Parker.

14.07.2004 15:08
debata

Severná Amerika bola takmer rok pre Mazdu jediným stratovým trhom až do 31. marca, keď spoločnosť zaznamenala najvyšší celkový prevádzkový zisk za posledných desať rokov na úrovni 70,2 mld. JPY. V severnej Amerike dosiahla Mazda ročnú prevádzkovú stratu vo výške 600 mil. JPY, kým predaj áut na tomto trhu poklesol o 6 % na hodnotu 327 tis. vozidiel.

Čínsky trh spolu s trhom v severnej Amerike označil Parker za možný potenciál najväčšieho rastu skupiny, pričom spoločnosť rokuje s miestnymi partnermi a tretinovým vlastníkom, firmou Ford Motor, o zlepšení distribúcie a priemyselných kapacít v Číne. Spoločnosť predala vlani v Číne 80 tis. áut a na tento rok si stanovila cieľovú hodnotu predaja 110 tis. vozidiel. Do roku 2010 by chcela spoločnosť na čínskom trhu dosiahnuť predaj 300 tis. automobilov ročne.

debata chyba
Články podľa značiek