Rakúski vodiči nevedia trafiť na diaľnicu

Ani inštalácia výstražných značiek zatiaľ v Rakúsku nepomohla znížiť počet vodičov, ktorí vojdú na diaľnicu v protismere. V prvom polroku tohto roka totiž dopravný servis rakúskeho rozhlasu vyhlásil rekordných 221 poplachov.

23.07.2004 12:51 , aktualizované: 12:53
debata

To znamená, že každý deň sa v priemere viac než jeden vodič pomýlil pri vjazde na diaľnicu a dostal sa do zlého smeru. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka počet hlásených prípadov stúpol o štyri percentá.

Pomýlení motoristi našťastie v tomto roku nespôsobili nehody s tragickými následkami. Kolízie s protiidúcimi autami si vyžiadali hlavne materiálne škody. Policajti však zaznamenali aj kuriózny prípad, keď sa do protismeru na diaľnici dostal traktor, ktorý vzápätí zavinil nehodu, pri ktorej sa zranili traja ľudia.

Najviac poplachov bolo vyhlásených v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Najčastejšie si vodiči poplietli jazdu na diaľnici A2 od Viedne na juh krajiny, a to najmä v úseku medzi Villachom a Celovcom. Stúpol aj počet hlásení o prípadoch, keď sa motoristi pomýlili na miestach, kde sa križuje viacero diaľničných úsekov. Najväčšie riziko pritom hrozí počas víkendu.

U zmätených vodičov polícia často zistia požitie alkoholu. Napríklad tento týždeň sa do protismeru dostala 34-ročná Rakúšanka, ktorá po diaľnici A1 v zlom smere prešla 25 kilometrov. Policajti vzápätí zistili, že žena mala v krvi takmer dve promile alkoholu.

V boji proti pomýleným vodičom dali úrady na začiatku diaľnic do protismerných úsekov nainštalovať veľké reflexné tabule s nápismi „Falsch“ (Nesprávne), ktoré majú motoristov upozorniť na pochybenie. Zatiaľ to ale nepomohlo.

Experti radia, že po vjazde do protismeru na diaľnici je potrebné zapnúť výstražné blikače, spomaliť tempo jazdy a podľa možnosti dostať sa na okraj vozovky, opustiť vozidlo a počkať na príchod polície. V žiadnom prípade by sa vodiči nemali pokúšať otočiť alebo cúvať, pretože hrozí veľké riziko zrážky s rýchlo idúcimi automobilmi.

debata chyba
Články podľa značiek