Výkup pre Kiu má ešte dva týždne

Nespokojní vlastníci pôdy pre automobilku Kia už majú vybratého vlastného súdneho znalca. Ten im má približne o dva týždne vypracovať nové znalecké posudky. Práve vtedy by mal totiž stavebný úrad vydať územné rozhodnutie, ktoré určí, či je možné ich parcely hodnotiť ako stavebné.

09.08.2004 22:49 , aktualizované: 10.08.2004 00:00
debata

,,Ak bude vydané územné rozhodnutie, vznikne tým naozaj nová okolnosť, ktorú pôvodné posudky zohľadniť nemohli," dopĺňa ústavný právnik Radoslav Procházka. Práve týmto rozhodnutím by sa cena pozemkov za istých okolností mohla dostať na úroveň 350 korún za štvorcový meter, ktorú požadujú majitelia.

,,Znalca už máme skutočne vybraného a nijako ho neovplyvňujeme. Zodpovední sa nemusia obávať," dodáva šéf petičného výboru v Tepličke nad Váhom Dušan Mikulík. Podľa jeho vyjadrení výkup pôdy pre Kiu minulý týždeň zamrzol.

,,Poznám jedného vlastníka, ktorý sa nakoniec rozhodol pozemok predať, ale oznámili mu, že nevykupujú," hovorí Mikulík.

Šéf firmy Žilina Invest Stanislav Vinc však takéto vyjadrenie zásadne odmieta. ,,Minulý týždeň sme uzatvorili asi 20 zmlúv o odpredaji," dodáva.

Približne o dva týždne, teda po vydaní územného rozhodnutia, však už veľa možností na dohodu s nespokojnými majiteľmi neostane.

Žilina Invest buď pristúpi k vyvlastňovaniu, alebo rozhodne vláda, ktorá sa bude vyjadrovať k možnosti akceptovať nové znalecké posudky.

K vyvlastňovaniu pozemkov pred samotným územným rozhodnutím by však prísť nemalo. To by totiž mohlo nastať jedine v prípade, ak pozemok bol už pôvodným územným rozhodnutím zhodnotený ako stavebný. ,,Ak to tak nie je, k vyvlastňovaniu by nemalo dôjsť pred týmto termínom," vysvetľuje Procházka.

Ak však po dvoch týždňoch vláda nové posudky neschváli, nespokojní majitelia môžu prísť pri vyvlastňovaní o desať percent z ceny. V súčasnosti sa ceny za štvorcový meter pohybujú v rozpätí od 105 až po 146 korún. V prípade vyvlastňovania by malo ísť o sumy od 95 do 131 korún.

Vyvlastňovaní budú musieť tiež zaplatiť 19-percentnú daň z príjmu. Podľa hovorcu daňového riaditeľstva Róberta Mervu tak tí, čo sa rozhodnú predať, budú na tom lepšie. ,,Budú si môcť uplatniť úľavy v prípade, ak s touto pôdou nepodnikali, neprenajímali ju a v ďalších prípadoch," hovorí.

debata chyba
Články podľa značiek