Česko + 9 ďalších krajín, ktoré si zmenili názvy: Tu sú ich dôvody

V análoch globálnej geopolitiky zmena mena národa často znamená významnú transformáciu, či už politickú, kultúrnu alebo oboje.

17.05.2024 06:00
debata
Mjanmarsko, kolotoč, zábavný park, svetlá, lunapark, Mandalay Čítajte viac KVÍZ: Poznáte pôvodné názvy krajín a miest?

V priebehu desaťročí mnohé krajiny prešli takýmito zmenami mena, teda značky, pričom sa zbavili starých identít a prijali nové.

Tu je 10 príkladov, keď národy zmenili svoje názvy, odhaľujúc historické súvislosti a motivácie každej metamorfózy.

Zimbabwe (predtým Rodézia)

Zimbabwe prešlo zmenou názvu v roku 1980 po získaní nezávislosti od britskej koloniálnej nadvlády. Posun symbolizoval hrubú čiaru za koloniálnou minulosťou, uctenie si pôvodných koreňov a označenie novej éry sebaurčenia.

Phuket, Thajsko Čítajte viac Bratislave pribudnú dve nové diaľkové destinácie: V zime poletíme Dreamlinerom do Thajska a na Maurícius

Thajsko (predtým Siam)

Thajsko, známe pre svoje bohaté kultúrne dedičstvo a živé tradície, bolo známe ako Siam až do roku 1939. Cieľom zmeny názvu bolo presadiť národnú identitu a zanechať koloniálnu záťaž, čím sa medzi obyvateľmi posilnil pocit jednoty a hrdosti.

Bangkok, Thajsko
Video
Zdroj: Pixabay

Mjanmarsko (predtým Barma)

Mjanmarsko prešlo v roku 1989 pod vojenskou juntou zmenou názvu. Nový názov, Mjanmarsko, odráža rôznorodé etnické zloženie krajiny a znamená odklon od koloniálnej minulosti, presadzovanie suverenity a kultúrnej odlišnosti.

Toronto, Kanada, mesto, odraz, mrakodrapy, voda, Čítajte viac Dušanbe, Toronto či Oslo: 8 miest, ktoré zmenili svoje názvy

Irán (predtým Perzia)

Irán, kedysi známy ako Perzia, má bohatú históriu siahajúcu tisícročia ďaleko. Prechod na názov Irán v 20. storočí mal za cieľ zdôrazniť kultúrnu kontinuitu krajiny a presadiť svoju identitu ako moderného národného štátu, oslobodeného od vonkajších vplyvov.

cycle2inspire - Oliver a Janka Čítajte viac Irán očami cyklocestovateľa: Ako sa to začalo, prečo brázdime svet na kolesách?

Česko (Česká republika)

V roku 2016 Česká republika oficiálne prijala kratší názov – Česko – Czechia, ktorý je vhodnejší pre medzinárodné použitie. Cieľom zmeny bolo zjednodušiť názov krajiny a posilniť jej globálne uznanie.

V-meduza Čítajte viac Panika za hranicami: V českom jazere sa objavili stovky medúz. Sú nebezpečné?

Severné Macedónsko (predtým Macedónsko)

Macedónska republika sa v roku 2019 premenovala na Severné Macedónsko, čím sa vyriešil dlhodobý spor s Gréckom o používaní názvu Macedónsko. Táto zmena pripravila pôdu pre zlepšenie vzťahov s Gréckom a uľahčila Severnému Macedónsku cestu k európskej integrácii.

Skopje, Macedónsko, Čítajte viac Macedónsko sa premenuje a prepisovať bude musieť aj učebnice dejepisu

Eswatini (predtým Svazijsko)

Svazijsko, vnútrozemská monarchia v južnej Afrike, zmenilo svoj názov na Eswatini v roku 2018. Tento krok sa snažil presadiť africkú identitu krajiny a zbaviť sa koloniálnych odkazov, pričom prijal jej domorodé meno a kultúrne dedičstvo.

Susy, Irán, Susa, hrad, UNESCO, pamiatka, pevnosť, opevnenie, pohrebisko Čítajte viac Slovanské hradisko v Afrike: Poliaci pátrajú po starovekom tajomstve

Timor-Leste (predtým Východný Timor)

Východný Timor, národ juhovýchodnej Ázie, prijal názov Timor-Leste po získaní nezávislosti od Indonézie v roku 2002. Nový názov, ktorý v portugalčine znamená „Východný Timor“, opätovne potvrdil väzby krajiny na jej koloniálnu minulosť a zároveň prijal budúcnosť sebaurčenia a budovanie národa.

Tristan da Cunha, vlajka, zástava, ostrov, najizolovanejší Čítajte viac Ako sa žije na najizolovanejšom súostroví sveta Tristan da Cunha?

Srí Lanka (predtým Cejlón)

V roku 1972 zmenil ostrovný štát Cejlón svoj názov na Srí Lanku, čo predstavuje kľúčový moment v jeho postkoloniálnej histórii. Cieľom prijatia mena Srí Lanka, čo v sanskrte znamená „žiarivý ostrov“, bolo zbaviť sa koloniálnych asociácií a presadiť osobitnú národnú identitu odrážajúcu jej bohaté kultúrne dedičstvo.

Roman s dcerkou Čítajte viac Zo Sabinova do exotiky: Haluška na Srí Lanke. Najprv skladník, dnes manažér

Pobrežie Slonoviny – Côte d'Ivoire (predtým Ivory Coast)

V roku 1985 západoafrický národ Pobrežia Slonoviny oficiálne prijal francúzsku verziu svojho názvu, Pobrežie Slonoviny, ako svoje formálne označenie. Cieľom zmeny bolo zdôrazniť jedinečné jazykové a kultúrne dedičstvo krajiny a zároveň sa vzdialiť od koloniálnych odkazov spojených s anglickým názvom. Tento posun symbolizoval znovuzískanie národnej identity a hrdosti, zakorenené v bohatej histórii krajiny a rozmanitých tradíciách.

zatmenie, slnko Čítajte viac Najväčšie kresťanské chrámy sveta svojou monumentálnosťou vyrážajú dych

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #názov