Kočner kúpil pozemky pod Kiou

Časť pozemkov pod budúcim závodom Kia kúpil podnikateľ Marián Kočner prostredníctvom svojej spoločnosti Gamatex Plus. Pozemky za 2 milióny Sk vykupoval za cenu 295 Sk za meter štvorcový, čo je viac ako dvojnásobok než ponúka štát. Uviedla to televízia Markíza. Kočner mal kedysi veľký záujem o televíziu Markíza.

12.08.2004 07:46 , aktualizované: 08:12
debata

Pozoruhodný podľa Markízy je aj fakt, že pozemky dosiaľ nekompromisní vlastníci predali Kočnerovi pod cenu, akú pôvodne žiadali od štátu. Po reklamnom mágovi Fedorovi Flašíkovi vstupuje tak do hry okolo predaja pozemkov Kia nový hráč Marián Kočner. Návrh na vklad do katastra dal minulý týždeň vo štvrtok, a teraz mu už pôda oficiálne patrí. Je to niekoľko malých, no pre výstavbu automobilky podstatných štvorcových metrov pôdy.

Firma Gamatex Plus podľa Markízy kúpila 7 000 m2, z toho 5 000 m2 je pod pozemkami Kia. Spoločnosť Gamatex Plus, ktorej 100-% vlastníkom je Kočner, zaplatila vlastníkom pôdy sumu 295 Sk/m2. Podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska ministerstvo a štát nemôže za pozemky zaplatiť viac, ako je suma uvedená v znaleckom posudku, teda 140 Sk/m2, aj keby akokoľvek chceli.

„Príde o rok o dva vyšetrovateľ a bude sa pýtať, prečo ste minuli o 10, 50, 100 miliónov viac, keď znalecký posudok bol na 140 Sk,“ povedal Rusko.

Zainteresovaní si zatiaľ nevedia vysvetliť, prečo kúpil Gamatex Plus rozlohou síce malé, ale významovo dôležité pozemky. „Je ešte veľa ľudí, ktorým ide o osobné zviditeľnenie sa, o osobný prospech, a neváhajú kvôli tomu ohroziť celú investíciu,“ povedal Rusko.

Kočner iba konštatoval, že na pondelok zvolá tlačovú besedu a vysvetlí dôvody kúpy.

Podnikateľ Marián Kočner mal veľký záujem o televíziu Markíza. V roku 1998 sa chcel dostať prostredníctvom exekúcie nedoriešenej pohľadávky k vlastníctvu podielov v spoločnosti ovládajúcej Markízu. Situácia vyvolala mimoriadny ohlas aj na politickej scéne. Kauza Zachráňte Markízu nakoniec skončila dohodou sporiacich sa strán a dnešnému ministrovi Pavlovi Ruskovi upevnila postavenie v spoločnosti, ktorá mala televíziu pod vlastníckou kontrolou.

debata chyba
Články podľa značiek