Chorváti zakázali alkohol za volantom

Vodiči smerujúci na dovolenku do Chorvátska by mali pamätať na to, že od piatku začnú v Chorvátsku platiť nové pravidlá pre motoristov. Chorváti už nebudú tolerovať ani promile alkoholu za volantom a v krajine sa zvyšuje aj pokuta za prekročenie rýchlosti, ktorá je v Chorvátsku v obci na 50 km/h, na bežných cestách 90 a diaľniciach 130 km/h.

17.08.2004 13:15
debata

Chorvátsko pripravilo prísnejšie pravidlá pre motoristov aj cyklistov. Od piatku bude platiť zákon, ktorý zakazuje alkohol za volantom a doteraz prípustných pol promile znižuje na nulu. Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje, že pri podozrení z vplyvu alkoholu alebo drog sa vodiči budú musieť podrobiť špeciálnym testom. Výrazne sa zvyšujú pokuty za prekročenie rýchlosti, stanovenej v obci na 50 km/h, na bežných cestách 90 a diaľniciach 130 km/h. Viac zaplatíte aj za nedovolené parkovanie, nepoužívanie bezpečnostných pásov a prílb, nedovolené predbiehanie a telefonovanie počas jazdy, ak nemáte hands free systém. 

Ministerstvo zahraničných vecí tiež pripomína, že v Chorvátsku môžu deti do 5 rokov cestovať len na zadnom sedadle, pripútané v autosedačke. Deti nad 9 rokov sa môžu bicyklovať len s potvrdením o skúške. Bez tohto dokladu môžu jazdiť len mladiství od 16 rokov. Cyklisti do 16 rokov musia mať prilby. Bez sprievodu dospelého môžu ísť po ceste len deti nad 14 rokov.

Chorvátsky parlament schválil nový zákon o bezpečnosti premávky na cestách, aby zvrátil nepriaznivú štatistiku, podľa ktorej  od roku 1990 zahynulo na chorvátskych cestách 11 500 ľudí.

debata chyba
Články podľa značiek