Pôdu pod Kiou predali ďalší vlastníci

Tento týždeň by malo predať pozemky pod budúcim závodom Kia približne sto majiteľov. Ďalších päťdesiat zmlúv je rozpracovaných a dvaja majitelia chcú výmenu pozemku. Uviedol to generálny manažér projektu Hyundai/Kia Stanislav Vinc. "V zásade sa od minulotýždňového schválenia vlády vyvlastňovať pozemky vykupovanie rozbehlo," povedal Vinc.

23.08.2004 15:03 , aktualizované: 15:07
debata

Vlastníci, ktorí doteraz nechceli predať svoje parcely sa rozdelili do štyroch skupín. „Prvá skupina začala predávať svoje pozemky za stanovenú cenu znaleckým posudkom, druhá skupina čaká so svojimi právnikmi ako sa vyvinie situácia, tretia skupina nechce odpredať svoje parcely a štvrtá skupina nejaví záujem o komunikáciu,“ povedal Vinc.

Vláda na svojom minulotýždňovom zasadnutí odsúhlasila návrh ministerstva hospodárstva, aby sa začalo s prípravou na vyvlastnenie pozemkov potrebných pre vybudovanie automobilky Hyundai/Kia pri Žiline. Podľa ministra hospodárstva Pavla Ruska sa vláda zhodla na tom, že sú splnené všetky podmienky pre vyvlastňovanie. Je to podľa neho najkomplikovanejšie riešenie, ale najreálnejšie, ako túto investíciu zachrániť. Podľa Ruska majitelia pozemkov, ktorí sa rozhodnú predať svoju parcelu, dostanú najvyššiu cenu z troch znaleckých posudkov a budú môcť požiadať o odpustenie dane z príjmov. Tí, ktorí sa nebudú chcieť dohodnúť, dostanú za svoje parcely najnižšiu z cien stanovených znaleckými posudkami a budú ukrátení o odpustenie dane z príjmov.

Majitelia nesúhlasia s ponúkanou cenou 142 Sk za meter štvorcový určenou znalcom a požadujú 350 Sk za meter štvorcový. Podľa Ruska reálne ešte pozemky nepredalo 919 vlastníkov, z toho 450 vlastní menej ako 10 metrov štvorcových. Podľa neho je projekt už teraz v sklze a termín 31. august, kedy sa mali odovzdávať spoločnosti Hyundai/Kia upravené pozemky, sa nedodrží.

debata chyba
Články podľa značiek