Autá bude častejšie zrádzať elektronika

Vodiči musia v budúcich rokoch rátať s tým, že ich vozidlá bude častejšie zrádzať elektronika. Uvádza sa to v správe nemeckého združenia automobilistov ADAC, ktorú preňho vypracovalo Centrum automobilového výskumu.

30.08.2004 14:01
debata

V takzvanej Automarxx štúdii sa konštatuje, že v autách starých tri až päť rokov mala na zlyhaniach až 59,2-% podiel poruchová elektronika. Pred piatimi rokmi bol jej podiel na poruchách 50,2 %. Pritom počet porúch sa v dlhodobom priemere nemení, z 1 000 vozidiel ročne ich na ceste zlyháva 25.

Výrobcovia vozidiel horúčkovito pracujú na zvýšení spoľahlivosti elektroniky, ale situácia sa má zlepšiť až v roku 2008. Dovtedy podiel elektroniky na poruchách automobilov stúpne na vyše 66 %.

V 80. a 90. rokoch vložil automobilový priemysel ťažké miliardy do vývoja elektronických systémov, ktoré boli zamerané na dosiahnutie vyššej bezpečnosti a zlepšenie jazdných vlastností vozidiel a na dosiahnutie vyššieho komfortu pre cestujúcich.

Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že na všetkých poruchách smartov, ktoré patria do rodiny Mercedesu, má zlyhávajúca elektronika až 71,5-% podiel, v seatoch z produkcie Volkswagenu je jej podiel 44,5-%. Poruchy elektroniky sa prejavujú aj vo vozidlách Toyoty, Mercedesu, Porsche a iných výrobcov. Pritom v minulosti ich automobily patrili do skupiny najspoľahlivejších.

V správe Automarxx sa uvádza, že s vekom vozidiel pribúda počet porúch spôsobených zlyhaním elektronických zariadení v nich.

debata chyba
Články podľa značiek