Nechajte autá doma, vyzývajú aktivisti

Vyzývať Bratislavčanov, aby nechali svoje autá doma, bude v utorok a v stredu v hlavnom meste Združenie pre podporu cyklistickej dopravy BicyBa. Dôvodom je iniciatíva Európskej komisie Deň bez áut, ktorá sa koná každý rok 22. septembra.

21.09.2004 08:58 , aktualizované: 09:28
debata

„Je to príležitosť pre samosprávy ukázať vážny záujem riešiť vplyvom dopravy zhoršujúce sa mestské prostredie,“ uviedol Patrik Martin z Bicyba. Pre obyvateľov tento deň znamená prejaviť vôľu vzdať sa aspoň raz do roka jazdy autom za bežnými povinnosťami. „Ale pokiaľ možno aj častejšie,“ dodal Martin.

Ku Dňu bez áut v Bratislave sa opäť pripojili Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy a nezávislé stránky o MHD www.imhd.sk, ktorí budú spolu s BicyBou v utorok a stredu v poobedňajších hodinách oslovovať okoloidúcich v infostánku na námestí SNP. Pre občanov zabezpečili od 14:00 do 19:00 bezplatné jazdy historickou električkou na trase Hlavná stanica – Obchodná – námestie SNP – Štúrovo námestie a naspäť. V električke a na jej zastávkach budú bratislavskí študenti rozdávať cestujúcim bio jabĺčka zo západného Slovenska spolu s informačným letákom „Ďakujeme, že používate MHD!“.

Deň bez áut s heslom „V meste bez môjho auta“ je už tretíkrát súčasťou Európskeho týždňa mobility, ktorý by mal byť zasvätený podujatiam na špecifickú tému trvalo udržateľnej dopravy. Minulý rok sa k aktivitám za zelenú mobilitu pridalo takmer 1500 európskych miest v 38 krajinách. Tento rok sa zatiaľ do Európskeho týždňa mobility zapojilo 382 miest a do Dňa bez áut 1113 miest. Okrem Bratislavy sú to zo Slovenska aj Nitra a Liptovský Mikuláš.

debata chyba
Články podľa značiek