Diaľničné nálepky zdražejú o polovicu

Majitelia vozidiel budú musieť na budúci rok za každé osobné či nákladné auto zaplatiť o polovicu viac za to, že jazdia po rýchlych cestách. Ceny nálepiek pre diaľnice a rýchlostné cesty totiž navrhuje ministerstvo dopravy zdražiť o 50 percent.

04.10.2004 05:30
debata

Osobné autá tak napríklad zaplatia za ročnú nálepku 1100 korún, tento rok platili 750 Sk. Nákladné autá by mali podľa váhy platiť 7500 alebo 15-tisíc korún. Tento rok ich nálepka vyšla na polovicu. Návrh ministerstva ešte musí schváliť parlament.

,,Pre štát to prinesie asi 1,5 miliardy korún. Doteraz príjmy z diaľničných nálepiek boli asi 750 miliónov ročne," uviedol Marián Miškovič, šéf odboru cestného hospodárstva ministerstva dopravy. Podľa jeho slov k zvýšeniu cien došlo najmä preto, že štát potrebuje naštartovať finančný model diaľničnej spoločnosti.

Nová spoločnosť by totiž na budúci rok mala zabezpečovať financovanie diaľnic. Postupne si chce požičať takmer 20 miliárd, ktoré sú potrebné na dokončenie diaľnice medzi Bratislavou a Žilinou.

,,Spoločnosť musí mať dostatočné príjmy na to, aby mohla získavať úvery od Európskej investičnej banky. Budúci rok si spoločnosť požičia asi 4 miliardy korún," vysvetlil Peter Barek z ministerstva dopravy.

Peniaze za diaľničné známky budú základom príjmov, a teda fungovania diaľničnej spoločnosti aj v ďalších rokoch.

,,So známkami sa počíta ešte tak dva roky. Nákladné autá by však najneskôr od roku 2007 mali platiť elektronicky za každý kilometer, ktorý prejdú po rýchlych cestách. Príjmy zo spoplatnenia tak postupne stúpnu na 3,5 až 4 miliardy korún ročne," dodal Barek. Podľa neho zdraženie je potrebné aj preto, aby najmä majitelia nákladných áut o dva roky neutrpeli šok z prudkého zvýšenia poplatkov.

,,Treba tiež počítať aj so zvýšenými nákladmi na údržbu," vysvetlil Milan Straka, ktorý sa na ministerstve dopravy stará o spoplatňovanie diaľnic.

,,Tento rok sa používali najmä ročné a 15-dňové nálepky. Od budúceho roka by sa okrem ročných nálepiek mali dať kúpiť týždňové a mesačné nálepky, 15– dňové zrušíme," dodal Straka. Nálepka pre osobné auto na týždeň vyjde na 150 korún, mesačná tri stovky.

,,Je to nastavené tak, aby si majitelia áut uvedomili, že sa im najviac oplatí celoročná nálepka," doplnil Straka. Pre nákladné autá bude novinkou týždenná a mesačná nálepka, zostane však zachovaná aj nálepka s dennou platnosťou.

Na Slovensku je spoplatnených 304 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Nákladné autá nad 3,5 tony však musia mať známky aj na 360 kilometroch ciest prvej triedy. Najviac peňazí sa vyzbiera na ročných známkach pre osobné autá. Vodiči zaplatia za ročnú známku asi 300 až 350 miliónov korún ročne. Nákladné autá prinesú štátu 200 až 250 miliónov z ročných nálepiek.

debata chyba
Články podľa značiek