Je polovica októbra, treba svietiť

Od 15. októbra, teda od piatku, až do 15. marca je povinný každý vodič jazdiť s rozsvietenými svetlami. Koho polícia zastaví bez zapnutých svetiel, zaplatí pokutu dvetisíc korún. Kvôli bezpečnosti sa však odporúča svietiť nielen v tomto období, ktorý predpisuje zákon, ale počas celého roka.

14.10.2004 12:51
debata

V tejto súvislosti je dôležité pripomenúť, že sa nesmie jazdiť s obrysovými svetlami bez rozsvietených stretávacích alebo diaľkových svetiel či predných svetiel do hmly, ak je nimi vozidlo vybavené. Plocha svetiel nesmie byť zakrytá ani nadmerne znečistená. Predné a zadné svetlá do hmly smie vodič použiť len vtedy, ak je hmla, ak husto sneží alebo ak prší.

Najmä vo Vysokých Tatrách a ich podhorí nastupuje zima skôr než v južnejších častiach Slovenska a pri poklese teplôt pod bod mrazu sú cesty nebezpečnejšie a jazda vyžaduje zvýšenú opatrnosť. Práve v tomto prechodnom období sa na cestách tohto regiónu stávajú dopravné nehody s tragickými následkami častejšie. Polícia preto odporúča vodičom jazdiacim touto oblasťou čím skôr vymeniť letné pneumatiky za zimné. Prax potvrdila, že so zimnými pneumatikami je jazda podstatne bezpečnejšia, keďže majú lepšiu priľnavosť na mokrej vozovke, na snehu, ako aj na namrznutom povrchu.

Ďalšou možnosťou sú snehové reťaze, pričom vodiči by si mali ich nasadzovanie vopred vyskúšať.  Pred zimou by mali vodiči skontrolovať stav batérie, nemrznúcej kvapaliny v chladiči i v ostrekovači a do výbavy pribaliť škrabku na okná, metličku a lopatku, prípadne aj rozmrazovač zámkov. Ten by však logicky nemal byť uložený v aute, pretože potom sa k nemu nedá po mrazivej noci dostať.

debata chyba
Články podľa značiek