Radar mestskej polície je dokonalejší

Mestská polícia v Trenčíne začala využívať radar na meranie rýchlosti. Celé zariadenie aj s autom stálo vyše 2 milióny korún a podľa pracovníkov mestskej polície je tento radar technicky dokonalejší ako tie, ktoré bežne používajú štátni policajti.

14.10.2004 23:23 , aktualizované: 15.10.2004 00:00
debata

„Môže merať rýchlosť staticky, keď auto odstavíme niekde bokom, ale aj počas jazdy. Dá sa zamerať na oba smery, za jazdy sníma spredu aj zozadu. Naraz môže merať rýchlosť až v 4 jazdných pruhoch, pričom vo všetkých dokáže vyhodnotiť každé vozidlo,“ hovorí František Országh, náčelník Mestskej polície v Trenčíne.

„Občania veľmi kritizujú rýchlosť, akou vodiči jazdia na miestnych komunikáciách v Trenčíne. Snažili sme sa ju obmedzovať dopravným značením a retardérmi. Svoj účel však nesplnili, preto sme pristúpili k tomu, že rýchlosť bude mestská polícia merať a pokutovať,“ zdôvodnil dvojmiliónovú investíciu Anton Boc, viceprimátor Trenčína.

Ihneď po tom, čo biela Fabia s nápisom Mestská polícia začala merať rýchlosť, stala sa postrachom pre trenčianskych motoristov. Veľmi rýchlo sa medzi nimi rozšírilo, čo sa na nich chystá, a keď videli Fabiu, hneď začali jazdiť predpisovo. Za prvé popoludnie, čo merali rýchlosť, policajti prichytili pri prekročení rýchlosti asi desiatku nepozorných vodičov, ktorým udeľovali pokuty od 500 do 1000 korún.

„Až deväťdesiat percent vodičov dodržiavalo predpísanú rýchlosť, meranie splnilo svoj účel. Nejde o pokuty, ale o to, aby sa ľudia naučili jazdiť tak, ako majú,“ vyjadril sa František Országh.

 
debata chyba
Články podľa značiek