Vodiči signály nevidiacich nepoznajú

Takmer žiadny z vodičov nepozná signál nevidiacich bielou palicou, ktorou naznačujú, že chcú prejsť cez cestu. Policajti sa o tom presvedčili počas piatkovej dopravno-preventívnej akcie "Biela palica" v Bratislave, keď nevidiaci prechádzali cez priechody pre chodcov bez svetelnej signalizácie.

15.10.2004 16:53
debata

Policajti zastavovali vodičov, ktorí nevidiacich ignorovali, a upozornili ich na priestupok, za ktorý im hrozí až 2000-korunová pokuta.

Na priechode pri bratislavskom hoteli Kyjev nedalo nevidiacim prednosť šesť vodičov. Buď nezastavili alebo sa chodcovi oblúkom vyhli. Najviac vodičov, štrnásť, nezastavilo na Karloveskej ulici pri obchodnom dome Centrum.

Policajti však zastavovali aj disciplinovaných vodičov a pýtali sa ich, či poznajú signál bielej palice. Takmer žiadny z oslovených signál, pri ktorom nevidiaci zodvihne palicu a urobí ňou oblúk smerom k vozovke, nepoznal. 

Akcia, ktorú pri príležitosti Dňa bielej palice zorganizovali Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska a dopravná polícia sa v piatok konala aj v ďalších 22 slovenských mestách.

debata chyba
Články podľa značiek