Počet krádeží áut v Bratislave klesá

Počet krádeží motorových vozidiel v hlavnom meste sa podľa štatistiky za posledných päť rokov každoročne znižuje. Zatiaľ čo vlani prišlo o svoje auto 2 016 majiteľov, v roku 1999 ich bolo ešte 3 555. Tento rok zatiaľ štatistiky neuzavreli, isté však je, že viac ako tretina zo všetkých krádeží áut v republike do konca septembra sa odohrala na území Bratislavského kraja.

20.10.2004 17:55 , aktualizované: 21.10.2004 00:01
debata

V reči čísel to znamená, že na celom Slovensku doteraz ukradli 4 426 motorových vozidiel, v Bratislavskom kraji 1 603.

Najväčší záujem je v súčasnosti medzi bratislavskými autičkármi o značky tých vozidiel, ktoré najčastejšie premávajú po cestách. ,,Škoda, volkswagen, renault, peugeot a audi," vymenúva tie najpopulárnejšie v poradí Alena Toševová, zástupkyňa bratislavskej policajnej hovorkyne. ,,Ich obľúbenosť sa výrazne nemení," dodáva.

Naopak, najmenej sa tu v posledných rokoch kradli mercedesy, vozidlá značky BMW a tie s japonským pôvodom. Policajti už dlho nezaznamenali napríklad ani krádež vozidla značky dacia.

Miesta, kde v Bratislave dochádza ku krádežiam áut najčastejšie, sa podľa Toševovej presne vymedziť nedajú. ,,Stávajú sa totiž na celom území mesta," vysvetľuje.

Čas sa už upresniť dá. Autičkári najčastejšie ,,úradujú" medzi 22. a 6. h, zameriavajú sa pritom najmä na vozidlá zaparkované na ulici, na parkoviskách pred obchodnými domami alebo hotelmi.

,,Riziko krádeže vozidla môže majiteľ znížiť tým, že ho bude mať pod dozorom a zaparkuje vo dvore alebo v garáži, nie na ulici," dáva bratislavským šoférom tip Toševová. ,,Neodporúčame im parkovať na neosvetlených a tmavých miestach," dodáva. Ten, kto využíva platené parkoviská, mal by si vyberať také, ktoré aj strážia.
Aj pri parkovaní vozidla v garáži alebo na dvore je však nutné vozidlo uzamknúť. Kľúčiky sa neoplatí nechávať v zapaľovaní, ani keď z neho vybehnete na krátko. Rovnako sa neodporúča nechávať ho odomknuté napríklad pri platení na čerpacích staniciach.

Každoročne sa v Bratislave objasní priemerne 5–6 % prípadov, pričom do tejto štatistiky sa počítajú tie, keď policajti prídu aj na majiteľa, samotných nájdených vozidiel je ešte viac. Isté je, že táto trestná činnosť sa pácha organizovane a autá kradnuté na objednávku sa veľmi rýchlo vyvážajú do zahraničia.

Nevýhodou Bratislavy je pritom poloha blízko maďarských a rakúskych hraníc. Páchateľ je preto schopný za niekoľko minút po krádeži opustiť územie republiky. Policajti tvrdia, že aj keby po ňom okamžite vyhlásili pátranie, jeho úniku sa už často nedá zabrániť.

Podľa policajných informácií je takmer až polovica zo všetkých krádeží áut nafingovaná. Znamená to, že so zlodejmi spolupracujú aj majitelia automobilov. Neraz sa stalo, že policajti medzi komplicmi odhalili aj niektorých zo svojich radov.
Prevažná časť ukradnutých vozidiel zostáva aj napriek hromadnému vývozu za hranice na Slovensku. Tie sú neskôr po uskutočnení zmeny identity – pozmenení identifikačných znakov rozobraté na náhradné diely, ktoré sa používajú pri oprave havarovaných vozidiel, alebo sú legalizované v sieti ojazdených vozidiel.

,,Pri kúpe takéhoto vozidla si preto treba jeho pôvod overiť v overovacej spoločnosti. Je dôležité urobiť to v takej, ktorá poskytuje záruky," radí Toševová.

Pri kúpe nového vozidla sa zase neodporúča spoliehať sa na zabezpečenie, ktoré doň montuje sériovo výrobca. Tieto zariadenia sú totiž na rovnakých miestach a zlodeji áut ich dokážu prekonať za niekoľko sekúnd.

,,Je dobré, ak si majiteľ vozidla dá doň dodatočne namontovať iné zabezpečovacie zariadenie – či už elektronické, alebo mechanické, najúčinnejšia je kombinácia oboch," tvrdí Toševová. Vozidlo sa dá zabezpečiť aj vyhľadávacím systémom, ktorý dokáže satelitne zamerať jeho polohu po krádeži.

Niektorí majitelia áut mali to ,,šťastie", že to svoje síce našli zaparkované na pôvodnom mieste, čosi im však z neho predsa len zmizlo. ,,Príležitosť robí zlodeja. Tí sa zameriavajú najmä na autorádiá," varuje Toševová.

Majiteľom áut preto odporúča nenechávať v ňom autorádio ani pri krátkodobom opustení, rovnako ako doklady, peniaze, mobilný telefón, oblečenie, tašky, zbraň, fotoaparát – zlodejovi stačí na krádež aj päť minút. Bezpečné nie je ani odkladať si veci v uzamknutej palubnej skrinke vozidla. Kto už si ich v aute musí nechať, mal by ich odložiť skôr do batožinového priestoru. Určite by to však nemal robiť na parkovisku, kde ho pri tom môže vidieť nádejný páchateľ.

V prípade, že majiteľ nájde svoje vozidlo ,,len" vykradnuté, nemal by si doň sadať a zisťovať, čo všetko mu zmizlo. Mohol by totiž zničiť stopy po páchateľovi. Najistejšie je zavolať okamžite na bezplatné tiesňové číslo polície 158. To isté platí aj v prípade krádeže.

debata chyba
Články podľa značiek