Poisťovne váhajú na úkor vodičov

Väčšina vodičov sa do dvoch týždňov musí rozhodnúť, či zaplatí povinnú poistku za auto súčasnej poisťovni, alebo prejde ku konkurencii. Ceny poistiek na budúci rok sú zatiaľ známe v dvoch z ôsmich spoločností. Zvyšné tak plánujú urobiť na budúci týždeň.

05.11.2004 07:36
debata

Ceny sú zatiaľ známe v poisťovni Wüstenrot, ktorá začala na trhu pôsobiť od mája. ,,Súčasné sadzobníky nemeníme ako naši konkurenti pred koncom roka, ale platia až do konca mája 2005," vysvetlila hovorkyňa poisťovne Ivana Gašpieriková.
Jediná spoločnosť, ktorá už zverejnila cenníky na celý budúci rok, je ČSOB Poisťovňa. Ostatné poisťovne zlúčené v Slovenskej kancelárií poisťovateľov v tejto súvislosti minulý týždeň požiadali Úrad pre finančný trh o ich prešetrenie. Považujú totiž ceny ČSOB Poisťovne za podhodnotené.

Niektoré z nich potom ustúpili od pôvodného zámeru uviesť nové ceny najneskôr na začiatku novembra. Vylučujú však, že odďaľovaním zverejnenia nových sadzobníkov chcú získať čas a vyčkať na rozhodnutie úradu o cenách ČSOB.

,,Výšku cien na budúci rok potrebujeme ešte podrobne analyzovať," komentoval odklad Vladimír Bakeš, člen predstavenstva Kooperativy. Podobne sa vyjadril aj trhový líder Allianz-SP.

Úrad pre finančný trh ceny ČSOB Poisťovne stále prešetruje, nijaké konanie v tejto záležitosti však ešte nezačal. Rozhodnutie o tom, či ceny zodpovedajú nárokom tohto poistenia, by mal podľa informácií Pravdy vydať začiatkom budúceho týždňa.

,,Ak by úrad rozhodol, že ceny sú nízke, poisťovňa by ich musela opraviť. Platilo by to aj pre klientov, ktorí s ňou podpísali zmluvu ešte pred rozhodnutím úradu," tvrdí poradkyňa v oblasti finančného práva Darina Huttová.

Podľa názoru samotného úradu sa však jeho rozhodnutie nedotkne zmlúv, ktoré podpísala poisťovňa so svojimi klientmi pred jeho vydaním.

Podľa Občianskeho zákonníka môžu klienti jednostranne vypovedať zmluvu s poisťovňou najneskôr šesť týždňov pred jej skončením. Väčšina vodičov má zmluvu s poisťovňou uzatvorenú ku koncu kalendárneho roka. Hraničným termínom pre výpoveď je teda 19. november.

Pri zmluvách, ktoré sa končia iným dátumom, môže klient o zrušenie požiadať najneskôr šesť týždňov pred týmto dátumom.

Poisťovne a poistní makléri odporúčajú klientom, ktorí sú nespokojní so súčasnou poisťovňou, aby zmluvu s ňou vypovedali, aj keď ešte nezverejnila nové cenníky.

debata chyba
Články podľa značiek