Poisťovne čakajú, mnohí motoristi nie

Najväčšie poisťovne poskytujúce povinné zmluvné poistenie motorových vozidiel stále vyčkávajú so zverejnením cien poistiek na budúci rok. Ich klientom pritom už dochádza trpezlivosť a niektorí preventívne rušia poistky, alebo sa dokonca prehlasujú do niektorej z menších poisťovní, ktoré už zverejnili akciové ceny platné do konca budúceho týždňa, alebo do konca roka.

13.11.2004 00:06 , aktualizované: 00:06
debata

„Poisťovne sa nesprávajú nezákonne. Zákon im totiž neukladá povinnosť zverejniť sadzby poistenia k nejakému termínu. Zákazník má stále teoretickú možnosť zrušiť poistku a uzavrieť ju inde,“ povedal Miroslav Jurkovič z Protimonopol­ného úradu.

Protimonopolný úrad zatiaľ nemôže proti poisťovniam zasiahnuť. „Aj keď povedzme vyjdú poisťovne s cenami koordinovane, musíme počkať, s akými cenami vyjdú. Protimonopolný úrad bude vývoj sledovať, aby zákazník nebol nejakým spôsobom diskriminovaný,“ dodal Jurkovič.

Marek Kačmár z Úradu pre finančný trh, ktorý dohliada na činnosť poisťovní, pripúšťa, že v predchádzajúcich rokoch zverejňovali poisťovne sadzby poistného už začiatkom novembra. „Tento rok sa pre kauzu ČSOB poisťovne očakávalo, že to bude neskôr,“ dodal.

Klientom podľa Kačmára aj v prípade, že nebudú zavčasu poznať výšku poistky, zostávajú možnosti, ako prejsť k inej poisťovni. „Keď aj nestihnú zrušiť zmluvu v zákonnom termíne (do 19. novembra – pozn. red.), môžu sa stále rozhodnúť nezaplatiť šek, ktorý im poisťovňa pošle a zmluva prestane platiť. Budú povinní zaplatiť poisťovni iba alikvotnú časť poistky za jeden mesiac,“ vysvetľuje Kačmár.

Motoristom však v takomto prípade hrozí, že ak zavinia nehodu, poisťovňa bude od nich vymáhať zaplatenie škody, pretože poistenie prestane platiť už 31. decembra, aj keď poisťovňa na zaplatenie poistného čaká ešte mesiac.

Poisťovne nemajú povinnosť sadzby oficiálne zverejniť, niektoré pripúšťajú, že o cene poistiek budú informovať len svojich klientov. V takom prípade by vodiči, ktorí nie sú s výškou poistky spokojní, museli v priebehu niekoľkých dní obehnúť všetky poisťovne, kde by im predajcovia vypočítali konkrétnu výšku poistky.

Súčasná situácia otvára otázku možnej zmeny zákona, ktorý by mohol poisťovniam určiť taký termín zverejnenia poistných sadzieb, ktorý by klientom umožnil v pokoji porovnať poistné podmienky a rozhodnúť sa, či sa oplatí prejsť ku konkurencii. Minulý rok túto možnosť podľa výkonného riaditeľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imricha Feketeho využil zanedbateľný počet majiteľov áut.

„Ak signály z trhu, či už od Úradu pre finančný trh alebo priamo od poistencov budú také, že poisťovne túto situáciu zneužívajú, budeme sa tým určite zaoberať. Môžeme pritom zvažovať aj návrh zmeny zákona,“ povedal hovorca ministerstva financií Peter Papanek.

Najväčšia poisťovňa na trhu povinného zmluvného poistenia Allianz – SP už doručila klientom šek s predpisom poistného na budúci rok. Podľa informácií, ktoré Pravde poskytli niektorí z nich, zdraželo im poistné po odpočítaní bonusov približne o desať percent.

Čitateľ Pravdy, ktorý sa rozhodol prejsť od Allianzu k ČSOB poisťovni, dostal od predajcu poistenia Allianzu ponuku pokračovať v poistení za cenu, ktorú ponúka ČSOB poisťovňa, teda za 3474 namiesto 7830 korún. ,,Ide o akciu predajcov poistenia. Takéto akcie nekomentujeme," uviedla v reakcii na tento prípad hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová.

debata chyba
Články podľa značiek