Merať rýchlosť nebudú len policajti

Cestných pirátov v Rakúsku nebudú odhaľovať iba policajti. Časť radarov totiž prejde zo štátu na samosprávu alebo do súkromných rúk. Súkromní prevádzkovatelia sa budú starať aj o stacionárne radary, ktoré lemujú vozovky. Právomoc na použitie takzvaných laserových pištolí na meranie rýchlosti zostane polícii.

18.11.2004 08:32
debata

Po dlhoročných právnych sporoch sa podľa rakúskych médií stanovili smernice na nasadenie súkromných „šerifov“. Dolnorakúsky nezávislý správny senát rozhodol, že radarové boxy nemusia obsluhovať iba policajti. Prevádzkovateľ radaru ale má byť zaškolený a zariadenie úradne označené.

Minister vnútra Ernst Strasser možnosť zapojenia súkromných prevádzkovateľov do merania rýchlostí privítal. „Nemá žiadny zmysel, aby sme výmenu filmov v radaroch dávali robiť vyškoleným policajtom,“ poznamenal Strasser s tým, že títo policajti sa môžu venovať znižovaniu kriminality.

Zatiaľ ale nie je jasné, či vybrané pokuty zostanú prevádzkovateľovi radaru alebo sa výnosy budú deliť medzi štát, obce a spolkové krajiny.

V krajine je zhruba päťsto stacionárnych radarov, ktoré fotografujú autá, ktoré prekročia maximálnu povolenú rýchlosť. Ich umiestnenie nie je tajné, úrady kontrolné body zverejnili. Mnoho vodičov si na tieto radary už zvyklo a pri jazde okolo meracieho zariadenia automaticky pribrzdia.

Popri pevne umiestnených radarových boxoch a „laserových pištoliach“ používa polícia aj mobilné radary a nahrávacie zariadenie v špeciálne upravených autách. Okrem toho sú na dvoch miestach v prevádzke zariadenia, ktoré nemerajú okamžitú, ale priemernú rýchlosť automobilov na vybranom úseku.

Rakúski vodiči nedodržiavajú povolenú rýchlosť hlavne v mestách. Podľa údajov Kuratória pre dopravnú bezpečnosť každý druhý motorista jazdí v obci práliš rýchle. Až tri štvrtiny nerešpektujú predpis, ktorý v obytných zónach obmedzuje rýchlosť na maximálne 30 kilometrov za hodinu.

debata chyba
Články podľa značiek