O výške pokuty rozhoduje policajt

Policajti síce majú sadzobník pokút, konečnú výšku tej ktorej pokuty ale de facto určujú sami. Sadzobník pokút je iba interným predpisom policajného zboru a sumy v ňom uvedené nie sú pre policajtov záväzné. Policajti sa môžu rozhodovať aj individuálne podľa závažnosti priestupku, za ktorý pýtajú pokutu.

02.12.2004 16:29
debata

„Verejnosť zle interpretuje sadzobník, kde sú určité konkrétne stanovené sumy. Sú to len odporúčané sadzby,“ povedala Katarína Hlaváčová z Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne. Policajt sa podľa jej slov riadi zákonom o priestupkoch a ten mu umožňuje ukladať na mieste blokové pokuty do 2000 korún. Pokiaľ sadzobník stanovuje pokutu napríklad 1000 korún, policajt ju môže podľa vlastného uváženia zvýšiť na 2000 korún, ale aj znížiť pod stanovenú sumu. „Pri určení sankcie sa prihliadne na závažnosť priestupku, najmä na spôsob jeho spáchania a na jeho následky, na okolnosti, za ktorých bol spáchaný, na mieru zavinenia, na pohnútky a na osobu páchateľa,“ povedala Hlaváčová. Podľa nej je vylúčené, aby policajt postupoval pri stanovení pokuty „na základe nejakých sympatií alebo antipatií voči priestupcovi“. „Policajt vždy postupuje v zmysle zákona o priestupkoch,“ konštatovala. 

Ak sa vodičovi vyššia pokuta nepáči, môže sa odvolať. Svoju pravdu však bude musieť dokázať na dopravnom inšpektoráte voči tvrdeniu dvojčlennej policajnej hliadky. Konkrétny prípad sa stal vodičovi v Partizánskom, ktorý porušil dopravnú značku zákaz vjazdu a vošiel na autobusovú stanicu. Podľa sadzobníka je pokuta v takomto prípade 1500 korún, policajti si však pýtali dve tisícky. Vodič sa na nich sťažoval, ale kontrola sťažnosť vyhodnotila ako neopodstatnenú. Policajti totiž dvojtisícovú pokutu zdôvodnili zvýšenou mierou nebezpečnosti nerešpektovania značky, keďže je to miesto so zvýšenou frekvenciou pohybu osôb a autobusov. Priestupok sa však stal v nedeľu podvečer, keď na autobusovej stanici nebol žiadny autobus a na jednom z nástupíšť čakalo na spoj do 20 ľudí.

debata chyba
Články podľa značiek