Cena benzínu sa vrátila na začiatok roka

Prudký pokles cien ropy, ktorá za posledných osem týždňov zlacnela na londýnskej burze o tretinu na včerajších 33,7 dolára za barel (159 litrov), sa prejavil na Slovensku v ďalšom znížení cien pohonných látok.

14.12.2004 01:20
debata

Benzín Natural 95, ktorý zlacnel za rovnaké obdobie o 12 percent, predáva Slovnaft od utorka o korunu lacnejšie ako včera, a to za 33,20 Sk/liter. To je len o desať halierov viac ako na začiatku roka. Miernejšie zlacnenie o 6,5 percenta zaznamenala za posledné takmer dva mesiace aj motorová nafta. Tú včera cenový líder na trhu zlacnil o 80 halierov na 34,90 Sk/liter.

Rafinéria podľa hovorkyne spoločnosti Kristíny Félovej reagovala najmä na pokles cien pohonných hmôt na svetových burzách. Ten bol výraznejší v prípade benzínov. Preto sa nafta predáva drahšie ako benzín. A to s krátkou prestávkou už takmer osem týždňov. ,,Nasledujeme kótované ceny tak, ako to je v iných krajinách. Ak by sme išli s cenou proti trhu, tak by sa pohonné látky na Slovensko vôbec nedovážali a aj Slovnaft by musel ísť na iné trhy," vysvetľuje Félová.

Dnešné zníženie cien benzínov je v podaní Slovnaftu už štvrté jednokorunové zlacnenie za posledných šesť týždňov. Slovnaft pritom v cenách nemá zohľadnený budúci vývoj cien ropy, ktorá by mohla podľa niektorých analytikov krátkodobo ešte viac poklesnúť.

„Ropa sa nachádza v korekčnej fáze dlhodobého rastového trendu. Korekcia pritom bude asi väčšia, ako boli posledné. Predpokladám, že londýnska ropa Brent by mohla padnúť až na 33 dolárov za barel,“ zamýšľa sa analytik spoločnosti Colosseum Jiří Šťastný.

Podľa neho však nejde o dlhodobý zvrat v pohybe cien čierneho zlata. ,,Na budúci rok by mala ísť ropa opäť hore. Výrobné kapacity totiž fungujú naplno. Nie je tam 10– až 20-percentná rezerva, ako to bolo v minulosti. Každý mierny výpadok v ťažbe tak môže cenu ropy výrazne zvýšiť," domnieva sa Šťastný.

debata chyba
Články podľa značiek