Začína sa bratislavský autosalón

Viac ako 160 vystavovateľov prichystalo 50 automobilových výstavných premiér. Čakajú na návštevníkov jubilejného 15. ročníka bratislavského autosalónu až do nedele na výstavisku Incheby.

16.03.2005 01:03
debata

Začnime po poriadku. Alfa Romeo priniesla do Bratislavy faceliftovanú Alfu Romeo 147, pohon 4×4 popularizoval model Alfa Romeo Crosswagon.

Poriadnu nádielku pripravil importér Audi – spoločnosť Porsche Slovakia. Medzi exponátmi nechýba ohnivá Audi S4 novej generácie, okrúhle 25. výročie pohonu Quattro pripomína ďalšia výstavná premiéra Audi A6 Avant.

Imidžový náprotivok z Mníchova – BMW - pripravilo pre fajnšmekrov BMW 530×i s pohonom všetkých štyroch kolies, najväčším ťahákom bude nepochybne BMW M5 s výkonom rovných 507 koní. Rad noviniek obohatilo aj luxusné BMW radu 7 po decentnom facelifte.

Oko estéta poteší aj zbierka historických BMW, ktoré robili garde novej generácii BMW radu 3, ktoré taktiež obohatilo zoznam noviniek.

Medzi luxusné značky rozhodne patrí aj Bentley. Na autosalóne môžu návštevníci obdivovať model Bentley Continental GT v typickom tmavozelenom laku.

Citroën okrem automobilových noviniek tradične potešil ženskými krivkami hostesiek, čo sa týka štyroch kolies, predstavil horúcu novinku priamo zo Ženevy – Citroën C1, titulom auto roka sa pochválil Citroën C4, najbezpečnejšie auto v strednej triede podľa nezávislých testov Euro NCAP je Citroën C5, čo naznačuje aj veľká nálepka na boku vystaveného Citroënu C5.

Ford predstavil novú generáciu modelu Focus a tiež potešil fanúšikov kyprých tvarov. Focus je k dispozícii vo všetkých karosárskych prevedeniach, pričom nechýba ani verzia sedan, ktorá je horúcou novinkou.

Prezentácia Hondy sa nesie v znamení Hondy FRV, no záujem publika rozhodne pritiahnu verzie s dieselovým motorom. Accord a po novom už aj SUV CR-V ponúkajú mimoriadne úspornú dieselovú alternatívu, v prípade CR-V je možný aj odpočet DPH.

Hyundai Sonata je nielen pekná, ale ponúka aj mimoriadne priaznivú cenu. V tieni sa ocitlo modernizované Sante Fe, ktorého lákadlom je aj možný odpočet DPH.

Teréniak Hummer upozornil na seba výstavnou premiérou Hummeru H2, nekompromisného terénneho vozidla s gigantickými rozmermi.

Americký Chrysler toho roku skutočne má čo ukazovať. Pod čiernym lakovaním Chrysleru 300 C kombi sa ukrýva technika pohonu všetkých štyroch kolies.

Legenda Jeep Grandcherokee novej generácie sa konečne prezentovala aj v Európe, slovenskú premiéru si odbil krátko po Ženeve. Verejnosti sa predstavila aj faceliftovaná verzia Jeepu Cherokee.

Úspech automobilov Kia naznačovalo aj ocenenie Bestseller roka pre Kiu Sorento, výstavnú premiéru má za sebou Kia Sportage, ktorá už dnes výrazne zasahuje do predajných štatistík.

Sýtooranžovou farbou sa prezentovalo aj Lamborghini Gallardo, škoda len, že ho môže ochutnať iba úzka skupina fajnšmekrov. Kto by nechcel aspoň raz 500 koní v podaní superšportovej legendy…

Z opačného automobilového súdka pochádza Land Rover, novinka Land Rover Discovery 3 svojím zjavom rozhodne presvedčí o priechodnosti terénom.

Stánok Mercedesu sa oplatí navštíviť. Obdivovať môžete novú generáciu triedy M, absolútnu novinku predstavuje trieda B, priestor na štvorkolesové sny dáva Mercedes SLR, ktorý mimochodom už pozná svojho slovenského majiteľa.

Nissan potešil bonbónikmi, medzi aké honosný Nissan Murano rozhodne patrí. Druhá novinka Nissan 350 Z Roadster síce pokazí účes, no poteší všetky výkonové zmysly. Praktickú stránku jazdy v teréne predstavuje nová generácia Nissanu Pathfinder.

Úplne iné zmysly sa chystá potešiť Peugeot 1007, ktorý si už podľa prvých reakcií jasne prerazil cestu k ženským srdciam.

Mužské srdcia dobyla kompletná ponuka rýdzo športových vozidiel Porsche. Predstavila sa nová generácia legendárnej 911, nechýba ani nová generácia Porsche Boxster.

Polodomáca Škoda predstavila Škodu Octaviu Combi, s ktorou sa už môžeme stretnúť aj na našich cestách.

Volkswagen predstavil novú generáciu bestselleru VW Passat šiestej generácie, ktorá do konca roka určite prehovorí do predajných štatistík, rovnaký úspech sa očakáva od novinky VW Golf Plus, ktorá prináša viac priestoru a variability do kompaktnej triedy.

 

Výstava Autosalón/Moto­cykel

Už po piatykrát si nájdu svoje aj priaznivci jednej stopy. Zastúpená je väčšina importérov dovážajúcich motocykle na Slovensko, ktorí predstavujú svoje novinky na sezónu 2005.

V expozícii Honda medzi najočakávanejšie slovenské premiéry patrí určite predstavenie prepracovaného naháča CB 600F Hornet, ako aj novej superšportovej CBR 600RR. Medzi ďalšie slovenské premiéry patrí nové ľahké mestské enduro FMX 650. Zmenu zaznamenali obľúbené modely XL650V Transalp, skúter Foresight a naháč CB 1300F. K tridsiatemu výročiu modelu Goldwing Honda pripravila verziu nazvanú GL1800A Goldwing 30-th Anniversary. Priaznivcov crossu poteší nová CRF450X. Škoda, že Honda nedoviezla na Slovensko netradičný skúter Zoomer.

Japonská Yamaha predstavila svoj nový superšport YZF-R6. Veľkú pozornosť si zaslúži nový brutálny naháč s motorom z Warriora MT 01. Model TDM 900A dostal systém ABS. Yamaha predstavila aj niekoľko crossových noviniek ako YZ 450F, YZ 250F, YZ 200 a YZ 125.

Suzuki ukázala dlho očakávanú novinku v triede litrových superšportov GSX-R1000 a veľkú pozornosť si zaslúži aj Bandit 650 a jeho polokapotovaná verzia Bandit 650S alebo ľahké enduro DR-Z 400SM. Importér nedoviezol nového Intrudera M800.

Bavorská značka BMW pripravila na novú sezónu tiež niekoľko významných noviniek. Pre športovejšie povahy je to štvorvalcová K 1200S, v triede športovo-cestovných motocyklov R 1200 ST, cestovatelia sa určite potešia novej R 1200 RT. Nechýbal ani český motocykel roka R 1200 GS.

Z dielne KTM bol predstavený sériový naháč odvážnych tvarov SuperDuke 990. Ako zaujímavosť KTM vystavila prototyp RC8, ktorý sa dostane do sériovej výroby najskôr v roku 2006.

Okrem spomínaných značiek sa na autosalóne prezentujú aj iní výrobcovia, ako napríklad legendárny Harley-Davidson, Malaguti, Ducati, Moto Guzzy, Piaggo, Siamoto, Derbi, Jawa, Hero Puch, Manet, Kentoya, Yuki, Keeway, Thunderbolt, Gas-Gas, CPI…

debata chyba
Články podľa značiek