Chevrolet Spark nahrádza Daewoo Matiz

Ešte pod značkou Daewoo zažíval Matiz vrchol svojej slávy a úspechov. Malé, lacné, praktické a získalo si 630 tisíc zákazníkov po celej Európe. V taliansku sme sa zoznámili s novou generáciou, s novým názvom Chevrolet Spark.

20.03.2005 22:37
debata

Prvé náznaky novej generácie avizovala už štúdia Chevroletu M3X z Paríža. Bola natoľko podobná súčasnému Matizu, akoby šlo iba o nejaký tuning a bolo jasné, že veľké zmeny sa konať nebudú. Nový Matiz, čiže Chevy Spark  má takmer rovnaké telesné proporcie ako súčasník. Dĺžka približne 3,5 m, dĺžka 1,5 m a šírka 1,5 m. Schopnosti na ceste zjavne ostanú po starom a diktovať ich bude pomer šírky a výšky približne 1:1.

O úspech sa však Chevrolet Spark báť rozhodne nemusí. Minulý rok sa v európskych predajných štatistikách umiestnil Matiz na druhom mieste s počtom 58 tisíc predaných kusov, čo sú vzhľadom na jeho vek mimoriadne pozitívne čísla. Zmenu mena si vyžiadala súbežná produkcia starej a novej generácie, pričom stará generácia sa bude predávať na niektorých trhoch pod klasickým názvom Daewoo Matiz.

Zmeny v interiéry sa dotkli najmä palubnej dosky, kruhové prístroje sa presunuli do stredu palubnej dosky, pribudol aj otáčkomer, naopak kontrolky zostali pred volantom. Ostatné zmeny patria skôr do kategórie kozmetických (nové poťahy, volant, či radiaca páka), najmä s ohľadom na nezmenené proporcie.

Medzi prednosti patrí variabilita delené zadné sedadlo možno sklápať podľa potreby a vytvoriť tak priestor veľký až 845 litrov.

Na výber bude medzi trojvalcom 0.8 litra s maximálnym výkonom 38 kW (52 k) a maximálnym krútiacim momentom 71,5 Nm pri 4400 ot/min. Silnejší štvorvalec 1.0 litra s výkonom 49 kW(67 k) a maximálnym krútiacim momentom 91 Nm pri 4100 ot/min. Motory prešli úpravami so zameraním na spotrebu, ktorá sa znížila v oboch prípadoch zhruba o 15 %. Trojvalec si vypýta 5,2 l/ 100 km (predtým 6,1 l), štvorvalec si vystačí s 5,6 l/100 km (predtým 6,4 l).

Jazdu s novou generáciou bola príjemná, mestský charakter mimoriadne milého autíčka zostal zachovaný, čo naznačujú aj dynamické hodnoty zrýchlenia. Slabší motor akceleruje na 100 km/h v priebehu 18 sekúnd, silnejší potrebuje o štyri sekundy menej (14,1 s). maximálna rýchlosť 145 km/h respektíve 156 km/h opäť dokazujú mestský charakter nové Sparku.

Bohaté je aj základné vybavenie: ABS, posilňovač riadenia, elektrické ovládanie okien a diaľkové ovládanie centrálneho zamykania je štandardom každého modelu. Opcie vybavenia zahŕňajú aj chuťovky ako klimatizácia, či autorádi s MP3 prehrávačom. Na trh prijde nový Chevrolet Spark v priebehu apríla.

debata chyba
Články podľa značiek