Jaguar kombinuje luxus a výkon

Zvláštny model Jaguar XJ Super V8 Portfolio, ktorý bude vyrobený v limitovanej sérii, konštrukčne vychádza z limuzíny XJ LWB a obsahuje mnohé štylistické a technické prvky z minuloročnej štúdie Concept Eight.

04.05.2005 10:35
debata

Na pohon je vyhradený motor V8 4,2 litra s kompresorom, ktorý v optimalizovanej verzii dosahuje výkon symbolických 294 kW (400 k). Krútiaci moment vrcholí maximom 553 Nm pri otáčkach 3500 za minútu, pričom už pri otáčkach nad 2000 za minútu je k dispozícii najmenej 86 % tejto hodnoty. Prevodovka je – rovnako ako pri iných verziách radu XJ – šesťstupňová automatická. Jaguar Super V8 Portfolio sa bude vyrábať v zvláštnej farbe Black Cherry (čierna s bordovým leskom). Navonok sa od sériových modelov Super V8 verzia Portfolio líši ventilačnými mriežkami v predných blatníkoch z lešteného hliníka, lesklými telesami vonkajších spätných zrkadiel a výraznejšími chrómovanými koncovkami výfuku.

Osobitný vzhľad umocňujú leštené disky kolies z ľahkej zliatiny „Callisto“ priemeru 20 palcov s osobitným dizajnom, ktorý spája pätcípu hviezdicu s historickým predvojnovým logom značky Jaguar v strede.

V interiéri má XJ Super V8 Portfolio drevené obklady z čierneho orechového dreva majú matnú povrchovú úpravu (tzv. saténový finiš). Sedadlá a výplne dverí sú potiahnuté jemnou kožou (soft grain) gaštanovej farby, strop kabíny a stĺpiky karosérie znútra sú potiahnuté alcantarou. V streche je štandardné elektricky ovládané okno, pretože na rozdiel od štúdie Concept Eight má sériová verzia bočné hlavové airbagy pre všetkých pasažierov. Drobné detaily ako napríklad hliníkové okrasné lišty na kulise voliacej páky prevodovky umocňujú ušľachtilý vzhľad interiéru.
V zadnej časti kabíny sú dve samostatné, elektricky nastaviteľné sedadlá, oddelené zvýšenou stredovou konzolou. Sériové vybavenie zahŕňa štvorzónovú klimatizáciu, integráciu mobilného telefónu prostredníctvom protokolu Bluetooth, navigačný systém na báze DVD s televíznym tunerom a DVD systém Alpine s monitormi v opierkach hlavy predných sedadiel. Oproti doterajšej verzii Jaguar Premium Sound System je audioaparatúra doplnená o priestorové 7-kanálové ozvučenie Dolby Pro Logic II, multikanálový zosilňovač má zvýšený výkon o ďalších 2 × 40 W pre hlbokotónové reproduktory v predných dverách.

Jaguar XJ Super V8 Portfolio akceleruje z pokoja na rýchlosť 100 km/h za 5,3 sekundy, maximálna rýchlosť je elektronicky limitovaná na 250 km/h.
Limitovaná séria najväčšej limuzíny Jaguar sa bude predávať v Európe (s výnimkou Veľkej Británie) , v USA a na niektorých ázijských trhoch. Pre Európu je vyhradená séria 50 kusov, odporúčaná predajná cena je 110 000 eur bez dane z pridanej hodnoty.

debata chyba
Články podľa značiek