Volvo C70 bude kupékabriolet

Na septembrovom autosalóne vo Frankfurte predstaví Volvo novú generáciu kabrioletu C70. Na rozdiel od predchodcu bude mať trojdielnu pevnú skladaciu strechu.

15.07.2005 17:18
debata

„Podarilo sa nám vytvoriť atraktívny kabriolet, ktorý sa stlačením gombíka premení na rovnako elegantné kupé. Zákazník tak dostane dve autá v jednom. Obidve s miestom pre štyri dospelé osoby.“ povedal Hans-Olov Olsson, prezident a CEO spoločnosti Volvo Cars. 

Hoci má nové Volvo C70 približne rovnaké vonkajšie rozmery ako jeho predchodca, v priestrannejšej kabíne poskytuje štyri plnohodnotné miesta na sedenie. Pri tvorbe  dizajnu sa najprv vytvoril návrh uzavretej karosérie kupé, ktorý sa potom technologicky adaptoval na možnú otvorenú verziu. Pri vývoji a príprave výroby automobilka Volvo spolupracovala s renomovanou talianskou karosárňou Pininfarina. Rovnako ako prvá generácia C70 sa bude nový kabriolet Volvo vyrábať vo Švédsku – v závode Uddevalla.

Starostlivo konštruovaný skelet s mnohými výstužnými prvkami zabezpečuje neobyčajne vysokú torznú tuhosť karosérie – až dvojnásobnú oproti prvej generácii kabrioletu Volvo C70. S uzavretou strechou sa torzná tuhosť karosérie ďalej zvýši o 15–20 percent. Vysoká torzná tuhosť karosérie tak eliminuje hlavnú principiálnu slabinu kabrioletov. Tuhá karoséria prispieva k dobrým jazdným vlastnostiam  a vytvára základ pre vysokú úroveň pasívnej bezpečnosti.

Okrem tradičných sériových bezpečnostných prvkov  Volvo C70 prináša aj bočný airbag na ochranu hlavy. Tento airbag, pri automobiloch s uzavretou karosériou umiestnený na bočnom okraji stropu kabíny, má C70 umiestnený v hornej časti čalúnenia dverí. Pri bočnom náraze vozidla sa airbag nafúkne smerom dohora. Tuhý airbag sa vyfukuje veľmi pomaly, takže zabezpečuje prídavnú ochranu aj pri prevrátení vozidla.

Od začiatku výroby na jar 2006 budú pre kabriolet Volvo C70 k dispozícii tri benzínové motory. Základné päťvalce s objemom 2,4 litra majú výkony 103 a 125 kW (140 a 170 k), turbokompresorom prepĺňaný motor T5 pri objeme 2,5 litra dosahuje výkon 162 kW (220 k). Do konca roka 2006 ponuku rozšíri aj päťvalcový turbodiesel 2,4 litra s výkonom 132 kW (180 k).

debata chyba
Články podľa značiek