Nový Civic prišiel z budúcnosti

Ôsmu generáciu obľúbeného japonského hatchbacku by spoznáme už o pár týždňov na nemeckom autosalóne. Po koncepte Si a futuristickej štúdii Civicu zo Ženevy je tu jej sériová podoba.

28.07.2005 09:01
debata

Už teraz môžeme o budúcom Civicu prehlásiť, že bude výnimočný a originálny. Keď bude nehybne stáť pred vami, bude stále pôsobivejší a atraktívnejší ako dve tretiny konkurentov.

Pri dizajnovaní exteriéru išli konvencie bokom. Trojuholníkové koncovky výfukov, extrémne klinovitý profil karosérie, usporiadanie svetlometov… Nie všetky prvky sú však úplne neznáme. Na Civicu nájdem detaily inšpirované väčším Accordom, umiestnenie kľučiek zadných dverí v štýle Alfy 156 a riešenie zadného okna by vám mohlo pripomenúť Mazdu 323 či Sportcoupé trojcípej hviezdy. V japonskom podaní vyznieva väčšina z nich úplne odlišne, ich nenásilná interpretácia robí zo Civicu úplne nezávislého hráča na trhu. Rozmery Civicu 4250 mm x 1460 mm x 1760 mm znamenajú zmenšenie oproti súčasnej „sedmičke“, rázvor meria 2640 mm, objem batožinového priestoru sa zväčšil na 465 litrov.

A interiér? Kapitán Kirk by sa v ňom určite cítil vo svojej koži. Uvidíme, či v základnej verzii nájdeme toľko „hliníku“, ale tak či tak západné konzervatívne prístrojové dosky zblednú závisťou.
Prvý vodiči, ktorí naštartujú „východoázijský Star Trek“, budú mať pod prednou kapotou jeden z dvojice benzínových motorov (1.4 61 kW, 1.8 i-VTEC 103 kW) alebo turbodiesel 2.2 i-CDTI s výkonom 103 kW (140 k) a krútiacim momentom 340 Nm. Chystaný Type R by mal mať tento krát cez dvesto koní.

 
debata chyba
Články podľa značiek