Citroën ukáže koncept SportLounge

Na IAA vo Frankfurte bude v stánku Citroënu poriadna tlačenica. Francúzi tam odokryjú magnet na návštevníkov, sýtožltý SportLounge, novú interpretáciu vozidiel grand touring.

15.08.2005 08:59
debata

Počiatočný ošiaľ z auta rýchlo schladila automobilka rezolútnym „nie“ v otázke výroby. Provokatívny koncept sa tak do sériovej podoby prepracuje zrejme iba v podobe detailov a riešení, ktoré Citroën prenesie na iné modely.

Široko rozkročený SportLounge dosiahol svojimi čistými tvarmi hodnotu koeficientu aerodynamického odporu iba 0,26. Podobne ako Mazda RX-8, auto nemá stredový stĺpik a dvere sa otvárajú proti sebe. Po ich otvorení sa štyria cestujúci môžu uvelebiť v štyroch samostatných sedačkách, pričom tá vodičova tvorí jeden celok so stredovou konzolou. Poloha za volantom bola inšpirovaná leteckým dizajnom a navrhnutá s dôrazom na radosť z jazdy. Podľa slov Citroënu sa cestujúci vo vozidle cítia ako v kokpite lietadla. Fotografie interiéru zatiaľ zverejnené neboli, takže nám zostáva jedine súhlasiť. Vďaka extravagantne riešeným piatym dverám bude výhľad dozadu skutočne ako v Airbuse. Napriek športovému charakteru disponuje SportLounge veľkorysým batožinovým priestorom.

Koncepty ako SportLounge vplývajú na automobilovú verejnosť jediným spôsobom. Frustrujúco. Sú skvelé, sériové modely vedľa nich pôsobia nudne, obyčajne, a napriek tomu sa vo väčšine prípadov nedožijú sériovej produkcie… Nezaslúžili by si pritom legendy ako DS či SM návrat medzi živých?

debata chyba
Články podľa značiek