Honda: Airbag aj pre motorky!

Nehody motocyklistov bývajú často tragické, najmä kvôli nedostatočnej ochrane, japonská Honda ako prvá predstavila airbag aj pre motorkárov.

09.09.2005 12:29
debata

Honda Motor Co., Ltd. dnes oznámila, že uspela pri vývoji svetovo prvého airbag systému pre sériovo vyrábané motocykle. Nový systém,  ktorý môže pomôcť pri znížení závažnosti zranení pri čelných zrážkach, by mal byť k dispozícii na novom motocykli Honda GoldWing pre európsky trh, a to už v polovici budúceho roku.

Motocyklový airbag systém sa skladá z jednotky airbagu, ktorá obsahuje bezpečnostný vak a vyvíjač plynu, senzory nárazu, ktoré monitorujú zmeny rýchlosti a jednotku ECU (riadiaca jednotka motora), ktorá vykonáva výpočty pre okamžité vyhodnotenie prípadnej havárie. V prípade silného čelného nárazu zmerajú štyri senzory umiestnené na prednej vidlici zmenu rýchlosti zapríčinenú nárazom a odovzdajú tieto informácie do jednotky ECU, ktorá rozhodne, či sa jedná o kolíziu a či je nafúknutie airbagu potrebné alebo nie. V prípade, že jednotka ECU vyhodnotí situáciu ako nevyhnutnú k aktivácii airbagu, pošle elektronický signál do jednotky vyvíjača plynu, ktorý okamžite reaguje nafúknutím airbagu. Vďaka okamžitému nafúknutiu môže airbag absorbovať časť zotrvačnej energie jazdca, spomaľuje jeho pohyb a znižuje prípadné zranenia spôsobené nárazom do vozidla, či kontaktom s vozovkou.

Vykonaním množstva nárazových testov, použitím pokrokovej technológie počítačovej simulácie a tiež zavedením testovacích figurín pre motocykle, nahromadila a analyzovala Honda širokú škálu údajov o správaní sa motocyklov pri nehodách. Honda tiež maximálne využila skúsenosti z vývoja airbagov z automobilovej divízie a aplikovala expertízy pri vývoji motocyklového airbag systému.

debata chyba
Články podľa značiek