Mini Concept Frankfurt je späť

Presne pred 45 rokmi sa na frankfurtskom autosalóne objavila štúdia Mini Traveller. Po 45 rokoch je tu opäť štýlová cestovateľská alternatíva.

16.09.2005 12:47
debata

Mini Concept Frankfurt rieši asi najväčší problém Mini a tým je priestor. Mini je štýlové, no iba pre dve osoby. Mníchovskí dizajnéri preto pripravili novú alternatívu Mini Concept Frankfurt. Ponúka štýl, moderné technológie a predovšetkým – miesto pre štyri osoby. Perličkou sú informácie o blížiacej sa sériovej výrobe.

Technickým základom štúdie je predĺžená platforma Mini, celkové tvary evokujú kupé, aj vďaka absentujúcemu stĺpiku „B“. Dvojitá koncovka výfuku integrovaná do zadného nárazníka pripomína športové gény. Concept Frankfurt je pravoverné Mini, preto prekvapuje informácia o kompletne novom vozidle. Striebornú metalízu alternuje na karosérii netradičný matný materiál – neopren.

Pôvodný zámer použiť takzvané „samovražedné“ dvere (otvárajú sa do protismeru), tvorcovia vymenili za 160 centimetrov dlhé bočné dvere so špeciálnymi pántami. Dvere sa otvoria a zároveň posunú vpred, čo ich umožňuje dostatočne otvoriť aj v stiesnených pomeroch. Identický princíp používajú aj zadné dvojdielne dvere otvárajúce sa do strán s elektricky ovládanými sklami. Pre pohodlné nakladanie sa dvíha aj časť strachy.

Tá ponúka presklenú panoramatickú strechu na romantické chvíle tentoraz aj dvoch partnerských dvojíc. Interiér je opäť štýlový luxusný a tentoraz aj praktický. Sedadlo jazdca a spolujazdca je umiestnené voľne v priestore, rôzne drobnosti tak možno pod sedadlá. Tie majú navyše integrované bezpečnostné pásy, čo opäť šetrí priestor a uľahčuje prístup na zadné sedadlá.

Koža, chróm a leštený hliník, to všetko je pripravené pre pasažierov ako odmena za ťažký pracovný deň. Presne podľa retrodiktátu sériového Mini je dominantným prvkom interiéru centrálne umiestnený tachometer s riadnou dávkou chrómu, otáčkomer sa udomácnil na stĺpiku riadenia. Citlivo je zapracovaná aj automatická klimatizácia, kolískové ovládače nájdeme na stredovej konzole aj v samotnom strope pod spätným zrkadlom.

Pohon štýlového Mini má na starosti agregát z najsilnejšieho Mini Cooper S, kompresorom prepĺňaný 1,6 litrový štvorvalec s výkonom 170 koní  (125 kW). Mini Concept Frankfurt je určený všetkým pôžitkárom s prioritami luxu, šport a voľný čas pričom jednou z hlavných atribútov vozidla musí byť štýl.

 
debata chyba
Články podľa značiek