Škoda Yeti II odhodila strechu

Na jarnom autosalóne Ženeva 2005 Škoda zabodovala štúdiou Yeti. Po polroku sa snežný muž prišiel pripomenúť do Frankfurtu a zďaleka to už nie je ten ľadový Yeti.

21.09.2005 14:51
debata

Zatiaľ, čo v Ženeve sa Yeti predstavil v ľadovo modrom lakovaní a behal okolo neho chlpatý ľudoop z Himalájí, na motorshow v Nemecku prišiel v exotickej oranžovej so silnou inklináciou k slnku a moru. Naviac sa dokáže zmeniť z hardtopu cez polokabrio až po kompletne otvorený pick-up.

Vráťme sa niekoľkými riadkami k prvému Yetimu. Jeho predstavenie nemalo nijakú núdzu o záujem návštevníkov salónu. Išlo predsa o štúdiu zo segmentu, v ktorom Škodovka ešte nemá zastúpenie a k tomu sa hneď pridalo šuškanie o jej možnej sériovej výrobe. Podľa posledných informácií má Yeti zelenú, čomu nasvedčuje aj prezentácia jeho ďalšieho variantu.

Štúdia Yeti II sa stala predovšetkým experimentom vo sfére strešnej variability. Tu si Škoda prizvala k spolupráci firmu Karmann, ktorá to celé zhotovila. Posádka je krytá dvoma strešnými komponentmi. Cestujúci vpredu majú nad hlavou pevný skladací diel, ktorý je možné zložiť na tretiny a nechať v garáži, prípadne schovať do dna batožinového priestoru. Jeho uchytenie zabezpečuje rám čelného skla a ochranný oblúk, ktorý je pokračovaní B-stĺpikov. Zadnú časť auta chráni plátená strecha. Opäť máte na výber, či ju iba zrolujete alebo kompletne vyjmete. V tom druhom prípade je možné ju uložiť pozdĺžne medzi zadné sedadla. Po odstránení všetkých strešných krytín pôsobí Yeti vďaka takmer bezrámovým bočným oknám sviežo a otvorene. Pre dotvorenie atmosféry už chýba jedine správny havajský surf.

Pri nutnosti vytvoriť čo najdlhšiu úložnú plochu sa prihlási do akcie zadná skladacia stena. Jej ovládací spínač je integrovaný v písmene „o“ v nápise „Škoda“. Po jej sklopení sa vysunie bonusový podlažný diel, ktorý zakryje medzeru medzi podlahou a zloženou stenou.

V novej verzii Yeti pôsobí ako SUV viac než jeho predchodca, to vďaka mohutným plastovým krytom a oblúkom. Do troch rokov by sme sa mali ocitnúť na tlačovke prezentujúcej nový sériový model na báze Yetiho, nie je však zatiaľ jasné, ku ktorému derivátu bude mať sériovka bližšie.

debata chyba
Články podľa značiek