Citroën 2CV sa vracia

Nesmrteľná kačica – Citroen 2CV sa vráti! Z pohľadu na dizajn zostane verná svojmu predchodcovi, na druhej strane sa presunula z ľudového vozidielka k lifestylovým automobilom.

09.11.2005 10:14
debata

Fascinujúci dizajn slimáka pretrval dodnes a pri pohľade naň pookrejú všetci pamätníci, ikona povojnových rokov sa totiž vráti na naše cesty. Štúdia Evoqué totiž s čistými tvarmi dokonale kopíruje svojho predchodcu. tvarmi zašli tvorcovia tak ďaleko, že na aute nenájdete žiadne kľučky, namiesto toho bude majiteľ používať elektronickú kartu na otváranie dvier.

Zaujímavý je aj tvar hliníkových diskov kolies, ktoré opäť verne kopírujú plechové disky s tak typickým tvarom. Rozmery štúdie sú 4260mm dĺžka, 1770 mm šírka a 1460 mm výška, čiže nová 2CV je iba o málo menšia ako napríklad Focus. V konštrukcii sa má uplatniť čo najviac ľahkých zliatin, interiér ponúkne dostatočný priestor štyrom dospelým osobám, zaujímavý – tenký tvar majú mať aj sedadlá.

Štúdia Evoqué sa narodila v štúdiách školy kreativity – Creapole v Paríži a zúčastnila sa na automobilovej dizajnérskej súťaži v Kanade. Tvorcovia – študenti Guillaume Daniel, Julien Lébley a Richard Pedron svojou štúdiou zaujali aj čelných dizajnérov Citroënu, ktorí rozhodli o budúcej výrobe.

Podobne ako VW Beetle či Mini aj oživenie 2CV môže znamenať vstup automobilky Citroën na imidžovú pôdu, ktorá sa v posledných rokoch predsalen rozmáha. 

debata chyba
Články podľa značiek