Combat T-98 – ruský Hummer

Combat T 98 je dieťaťom novej firmy Combat armoring group, ktorá sídli v armádnej fabrike neďaleko Petrohradu. Armádny konštruktéri pri jeho vývoji zúročili svoje 17 ročné skúsenosti s pancierovaním luxusných vozidiel.

16.12.2005 10:35
debata

Combat T 98 sa pýši navyše titulom najrýchlejšieho pancierovaného terénneho vozidla na svete. Ponúka totiž aj všetky úrovne pancierovania od stupňa B2 až po B7, navyše poskytuje aj ochranu pred projektilmi ráže 12,7 mm. Combat T98 sa dodáva v dvoch vyhotoveniach – Hard Top a Station Wagon.

Ponúkajú sa aj dve verzie vybavenia. Prvou je takzvaná VIP verzia, ktorá poskytuje široké pole individualizácie interiéru, vrátane drahej kože, obkladu z pravého dreva, duálnej klimatizácie, či satelitného autorádia. Technológia pancierovania je tiež exkluzívna, najvyšší stupeň pancierovania využíva vsadené keramické platne medzi plechové dielce.

Verzia „Utility“ (Úžitkovosť) je orientovaná na off-roadové kvality a je určená na špeciálne operácie. Combat T 98 využíva na pohon 4×4 dvojstupňovú redukčnú prevodovku Autotrac. Systém DRP kontroluje a zabraňuje zablokovaniu zadných kolies. Prekonávanie terénu umožňuje aj svetlá výška 30 centimetrov, rázvor osí kolies predstavuje 3400 a 3500 milimetrov. Na dosiahnutie najlepších terénnych vlastností sa používa najnovšia elektronika, ako aj spoľahlivé komponenty z dielne GM.

Technický základ poskytujú dielce z regálov GM, vrátane 8,1 litrového vidlicového osemvalca Vortec s výkonom 340 koní, druhou alternatívou je osemvalcový turbodiesel Duramax  6600 V8 s výkonom rovných 300 koní. Oba motory spolupracujú s päťstupňovou automatickou prevodovkou Allison 1000 a dokážu rozbehnúť tank na „ešpézetkách“ až na rýchlosť 180 km/h. Výraz tank sa pre vyše päťmetrové monštrum celkom hodí, jeho celková hmotnosť činí vyše 5 ton, celkom presne 5150 kilogramov. Aj s ohľadom na dané parametre je koncipovaná aj 140 litrová benzínová nádrž.

Priechodnosti a odolnosti je podriadená aj technika. Nezávislé zavesenie kolies používa miesto pružín torzné tyče, zadná náprava používa listové pružiny. Disky kolies (17“ alebo 20“)sú vyrobené zo špeciálneho tvrdeného hliníka.

Pýchou Combat-u 98 je pancierovane. Použitá je vysokoodolná prierazuvzdorná oceľ (Nemecká),  ktorá tvorí základ rámu aj karosérie. Kovokeramická sendvičová konštrukcia umožňuje vkladanie keramických tabúľ medzi kovové platne čím sa vytvorí jednak extrémna pevnosť aj ochrana v porovnaní s civilnými pancierovanými automobilmi. Pancier podobného kalibru sa nedá namontovať ani armádny Hummer, 50 milimetrové sklo vydrží bezprostredný výstrel z brokovnice a dokonca aj protipancierový projektil. Combat je chránený aj proti mínam, a je odolný proti akémukoľvek prierazu baranidlom.

 
debata chyba
Články podľa značiek