Slovenská premiéra KIA CEE´d

Slovenská premiéra KIA CEE´d sa uskutoční v utorok na bratislavskom autosalóne. Návštevníci tak budú môcť nazrieť pod pokrievku modelu segmentu "C", ktorý sa bude od decembra tohto roka vyrábať v Žiline.

21.03.2006 01:01
debata

„Naším zámerom bolo vytvoriť „lákadlo“ pre všetky nové automobily Kia, ktoré boli
navrhnuté výhradne v Európe a budú mať svoju premiéru na výstave v Paríži
v septembri a na Slovensku sa začnú vyrábať od novembra,“ vysvetlil Gregory Guillaume, hlavný dizajnér európskeho centra dizajnu spoločnosti Kia. „Namiesto toho, aby sme vytvorili niečo šokujúce, rozhodli sme sa zamerať na nové vozidlo a na vytvorenie návrhu, ktorý by predstavil tie najlepšie stránky modelu, ktorý je na obzore.

Model CEE´d má niekoľko kľúčových dizajnérskych prvkov dvoch predchádzajúcich vozidiel Kia – SUV Sorenta a malého Picanta.  Dizajn je výrazný ponúka pocit spoľahlivosti. Model CEE´d v sebe spája „silný, ale nie drsný“ dizajn Kie spolu s jemnými hladkými líniami až k zadnej hrane strechy. Model CEE´d je pre dizajn Kia novým štádiom, je to začiatok komunikácie novým dizajnérskym jazykom. 

Dizajn si nielen požičal, ale ešte ďalej zvýraznil črty dnes tak moderné. Kia CEE´d má stúpajúcu spodnú líniu okien zakončenú tretím bočným oknom, línia masky chladiča taktiež pokračuje kapotou a efektne zmizne na čelnom skle. Kia CEE´d používa aj dizajnérsky jazyk štúdie, no dúfajme, že široké nárazníky či nemravne rozkročená zadná časť ostanú. Auto vyzerá totiž sakramentsky dobre. I keď už teraz je jasné že 19“ disky kolies a pneumatiky 265/30 R19 asi určite neuvidíme.

Na ženevskom autosalóne mal premiéru aj „English Pewter“, je to lak vyrobený na objednávku, špeciálne namiešaný, aby dodal vonkajším povrchom jedinečný lesk, ktorý sa odráža aj v interiéri.

Interiér – opäť moderna aj keď s prvkami retro, najmä čo sa týka ciachovania prístrojov, či väčšieho podielu prírodných materiálov ako koža či hliník. Iba tvar stredovej konzoly už patrí do interiérového repertoáru niektorých značiek. Priestorová ponuka taktiež na jednotku opäť poprosíme zachovať. (Počúvnu nás) Štyri sedadlá sa vyznačujú nízkymi opierkami chrbta s podperami z hliníkovej zliatiny pre opierky hlavy.  Volant pokrytý s tenkou čiernou kožou a zliatinou má sploštený dolný lem pre športový vzhľad v štýle F1.

Technické údaje konceptu vozidla
Dĺžka: 4 289 mm
Šírka: 1 806 mm
Výška: 1 468 mm
Rázvor: 2 648 mm
Kolesá a disky 19×9“
Pneu 265/30 R19

Pomenované CEE´d vychádza z dvoch dôvodov. „CEE“ symbolizuje, že koncept, ako aj nesledujúci model sú vyrobené v Európe, pričom sme mali na pamäti európskych zákazníkov. A aby bolo zastúpené to „semienko“ (seed) pre budúci rast predaja Kia, ktorý tento nový model bezpodmienečne zabezpečí.

debata chyba
Články podľa značiek