LS 600h prináša ekoluxus

Auto Show v New Yorku si pripísal viacero celosvetových premiér. Automobilka Lexus si ho vybrala na prezentáciu tretieho modelu s hybridným pohonom – Lexus LS 600h

21.04.2006 09:29
Lexus LS 600h Foto:
Lexus LS 600h
debata

V Európe uvedie Lexus LS 600h s pohonom všetkých štyroch kolies najskôr v jún 2007 a bude prvým vozidlom na svete, ktoré je poháňané plne hybridným osemvalcovým motorom. Jedná sa tak o ďalší derivát imidžovej kategórie s maximálnym ohľadom na životné prostredie. Praktický a výkonný ako aj pohodlný. Výrobca mu dokonca prisudzuje unikátnu úlohu pioniera v luxusnej triede automobilov

Hybridný systém V8

Systém Lexus Hybrid Drive v LS 600h stavia na technickej báze RX 400h a GS 450h, tentoraz ho však  spája s úplne novým päťlitrovým benzínovým motorom V8 s veľkými, vysokovýkonnými elektromotormi a novovyvinutou vysokokapacitnou sadou akumulátorov. Elektromotor poskytuje maximálny výkon 150 kW LS 600h teda poskytuje rovnováhu environmentálnej efektívnosti a maximálneho výkonu, ktorý zabezpečuje dynamiku hodnú luxusných limuzín. Hybridný pohon poskytuje maximálny kombinovaný výkon rovných 500 koní (368 kW).

Rozdelenie úctyhodného výkonu a stabilné jazdné vlastnosti stráži systém stáleho pohonu všetkých kolies. LS 600h okrem unikátnej osemstupňovej automatickej prevodovky taktiež využíva aj novo vyvinutú dvojstupňovú elektronicky riadenú plynule variabilnú prevodovku (E-CVT). Táto kombinácia umožňuje lineárny prenos výkonu a impozantnú akceleráciu.

Z 0–100 km/h zrýchľuje viac ako 2,1 tonová vlajková loď značky Lexus za menej ako 5,1 sekundy. Tok výkonu možno už tradične sledovať na veľkom informačnom (dotykovom) displeji na vrchu stredovej konzoly.

Systém Lexus Hybrid Drive, ktorý sa nachádza v LS 600h, je najvyspelejší benzínovo-elektrický hybridný systém, ktorý poskytuje výkon porovnateľný s 12-valcovými motormi, pričom však ponúka najlepšiu ekonomiku prevádzky porovnateľnú so šesťvalcovým motorom.

Vďaka podstatným vylepšeniam NVH ponúkaných hybridným pohonom je LS 600h predurčený, aby stanovil nový štandard pre tichý chod v triede prestížnych luxusných sedanov. Dosiahnutá mimoriadne nízka úroveň hluku v interiéri LS 600h si vyžadovala rozsiahle prepracovanie prídavných motorov a prepínačov.

Ako výsledok starostlivej konštrukčnej techniky a NVH merania bude hybridný LS jedným z najtichších automobilov doteraz vyrobených.

Druhá generácia APCS

Lexus LS 600h prináša aj novú generáciu APCS (Advanced Pre-Collision Systém). Základom systému je trojica kamier, ktorá sleduje nielen okolité vozidlá, ale aj chodcov. Jedna kamera je určená pre vodiča sníma jeho reakcie, dokáže dokonca upozorniť vodiča akustickým aj optickým signálom na blížiace sa nebezpečenstvo v prípade že zistí že nesleduje premávku. V prípade blížiacej sa kolízie s druhým automobilom, utiahne systém bezpečnostné pásy, sedadlá sa automaticky uvedú do kolmej polohy tlmiče pritvrdia charakteristika a brzdový systém sa nastaví na maximálne spomalenie.

Komfort biznis triedy

Komfortom LS 600h doslova plytvá. Samozrejmosťou je štvorzónová klimatizácia, elektrické protislnečné rolety, elektricky sa nastavuje prakticky všetko, zadné sedadlá kopírujú komfort biznis triedy v lietadlách a možno ich nastaviť až do ležatej polohy a majú aj masážnu funkciu. Pripravený je aj DVD systém s deväťpalcovou obrazovkou a systém reproduktorov s funkciou priestorového zvu­ku.

TECHNICKÉ ÚDAJE

Dĺžka (mm): 5 030
Šírka (mm): 1 875
Výška (mm): 1 475
Rázvor (mm):  2 970
Motor: V8 5.0 l / elektrický motor s permanentnými magnetmi
Prevodovka: 2 stupňová E-CTV, pohon všetkých kolies
Maximálny výkon: 368 kW  (500 k)
Emisná norma: EURO IV

 
debata chyba
Články podľa značiek