Stop novým hotelom! Európska metropola zakázala ďalšiu výstavbu. Aj tak je drahá...

Niektoré mestá už doslova nevedia, ako sa proti nadmernej turistike a všetkému negatívnemu, čo so sebou prináša, brániť. Domáci píšu dovolenkárom tabule, aby šli preč, protestujú, zavádzajú vstupné poplatky, kvóty...

15.05.2024 06:00
Amsterdam Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jedným z nešťastných je aj holandský Amsterdam, ktorý sa posledne uchyľuje k veľmi netradičným formám boja proti nad-turizmu, napríklad zavedením kvízu, ktorý má odhaliť, či sa prichádzajúci nechystajú do mesta len kvôli Uličke červených lucerien a dostupnej marihuane.

Benátky, Taliansko, gondoly Čítajte viac Jesenný eurotrip? Najdrahšími mestami Európy sú Amsterdam a Benátky. Najlacnejšie vás zaskočí...

Najnovšie sa v rámci boja proti masovému cestovnému ruchu v meste rozhodol nepovoliť výstavbu nových hotelových budov, informuje CNN.

„Chceme urobiť a udržať mesto obývateľné pre obyvateľov a návštevníkov. To znamená: žiadny nadmerný turizmus, žiadne nové hotely a nie viac ako 20 miliónov prenocovaní turistov v hoteloch ročne,“ uvádza sa vo vyhlásení miestnych úradov.

Nový hotel v Amsterdame možno postaviť len vtedy, ak sa zatvorí iný hotel, ak sa nezvýši počet miest na spanie a ak bude nový hotel lepší – napríklad udržateľnejší.

Pravidlo sa však nevzťahuje na nové hotely, ktoré si už zabezpečili povolenie.

Amsterdam - Benátky severu.
Amsterdam
+10Jeden z kanálov, ktoré sa v Amsterdame volajú...

Predošlé zákazy

Mesto sa aktívne snaží obmedziť počty turistov, ktoré sa pohybujú v miliónoch ročne, najmä odrádzaním od sexuálneho a drogového turizmu.

Toto je najnovšie zo série opatrení, ktoré holandské hlavné mesto prijalo na zmiernenie problému. Minulý rok amsterdamská radnica zakázala príjazd výletných lodí a zatvorila svoj výletný terminál.

Mesto tiež zakázalo používanie marihuany vo verejných priestoroch v Štvrti červených svetiel a zrušilo prehliadky so sprievodcom, ktoré prechádzali okolo výkladov sexuálnych pracovníčok.

Podľa nariadenia z roku 2021 nazvaného „Amsterdamský cestovný ruch v rovnováhe“ je mestská rada „povinná zasiahnuť“, keď počet turistov dosiahne 18 miliónov ľudí ročne.

Drahé mesto

Podľa výročnej správy Post Office Travel Money sú najdrahšími mestami Európy pre turistov práve Amsterdam a Benátky. Rastúce náklady na ubytovanie v dôsledku nedostatku lôžok prispeli v týchto mestách k zvýšeniu nákladov.

Náklady na ubytovanie vzrástli o 20 percent v 15 z 20 skúmaných miest, obzvlášť prudký nárast zaznamenali v Amsterdame (104 percent), Barcelone (67 percent) a Paríži (62 percent).

Schody, Peru, Čítajte viac Za hranicami únosného adrenalínu: 7 najnebezpečnejších schodísk, ktoré lákajú turistov Turecko, leto, more, dovolenka, pláž Čítajte viac Vedecky dokázané! Táto málo známa európska pláž má oficiálne najmodrejšiu vodu na svete hotel, cestovanie, posteľ, turista, turistika, turistka, cestovateľka, ubytovanie, dovolenka, izba, kufor, batožina, klimatizácia, výhľad, okno, Čítajte viac Do Európy vlani prišlo 595 miliónov turistov, najnavštevovanejšia krajina privítala 79,4 miliónov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Amsterdam #masový turizmus