Medzi Európou a Amerikou začal fungovať kruhový portál, za okamih vás prenesie za oceán

Chcete sa pozrieť, čo robia práve teraz ľudia v New Yorku, bez toho, aby ste tam leteli? Novinka, ktorá prepojila dva kontinenty, vám dovolí "cestovať" cez pol zemegule a nahliadnuť do mesta za Atlantickým oceánom.

14.05.2024 06:00
debata (1)

O bráne, ktorá by prepojila dva svety vzdialené od seba tisíce kilometrov, snívajú ľudia už dlho. Teraz sa táto futuristická predstava aspoň trocha splnila.

Ľudia v uliciach Dublinu môžu nahliadnuť do života Newyorčanov vďaka novému „portálu“.

Dychberúca inštalácia v oboch mestách totiž zabezpečuje nepretržitý priamy prenos z dvoch ikonických centier, a tak si obyvatelia USA aj Írska môžu zamávať a pozrieť, čo sa u „susedov“ práve deje.

V budúcnosti sa plánuje prepojenie aj ďalších miest.

Záujem o stretnutie majú celé davy

Hlavnou myšlienkou portálu je prepojenie. V Dubline, ktoré nedávno získalo označenie Európske mesto inteligentného cestovného ruchu 2024, je to mimoriadne vhodný doplnok.

„Portály sú pozvánkou na stretnutie s ľuďmi bez hraníc a rozdielov, a k tomu, aby sme zažili náš svet taký, aký naozaj je – zjednotený a unikátny,“ hovorí Benediktas Gylys, litovský umelec, ktorý portál vymyslel.

Portál si hneď po inštalácia získal pozornosť a obyvatelia Dublinu sa v davoch zhromažďujú okolo neho, aby zistili, čo sa deje za oceánom.

A počas prvých 24 hodín od spustenia došlo k niekoľkým mimoriadne zaujímavým stretnutiam. V jednom videu zdieľanom na sociálnych sieťach vidieť Dublinčana, ktorý sa snaží oznámiť svoje telefónne číslo človeku na druhej strane, v New Yorku.

Na sociálnych sieťach sa šírilo aj video, ako polícia fyzicky odstraňovala niekoho, kto stál pred portálom. Príčina nie je jasná.

Iné video, ktoré vydala jedna írska univerzita, zasa ukazovalo jedného zo študentov, ktorý prišiel do Írska z Ameriky, ako sa prostredníctvom portálu spojil so svojou mamou v New Yorku.

Rím, kľúčová dierka, Taliansko Čítajte viac Božské schody, tajomný portál do iného sveta... 7 neopozeraných miest, ktoré navštívite v Ríme za 3 dni

Hviezdna brána aj v Poľsku

Rovnaký portál stojí už dávnejšie aj v Poľsku a Litve. Dielo Benediktasa Gylysa prepojilo Vilnius a Lublin.

Benediktas Gylys koncipoval koncept portálu s túžbou zjednotiť a rozvíjať empatiu u divákov.

Projekt je spoločným podnikom medzi Nadáciou Benediktasa Gylysa, mestami Vilnius a Lublin a Centrom pre medzikultúrne kreatívne iniciatívy.

Vývoj portálu do finálnej podoby trval päť rokov. Navrhli ho inžinieri z Centra kreativity a inovácií Technickej univerzity vo Vilniuse Gediminas. Kruh, ktorý podľa niektorých vyzerá ako hviezdna brána, má pripomínať tému času a sci-fi.

Každý portál váži 11 ton.

Celkové náklady na projekt boli 111 000 eur.

Projekt vyhral súťaž na podporu cestovného ruchu vo Vilniuse, hlavnom meste Litvy.

Skupina plánuje ďalšie portály napríklad aj v Reykjavíku a Londýne.

Dubrovnik Čítajte viac Top 9 turistických destinácií desaťročia: Žiari Chorvátsko aj Island Plovdiv, Bulharsko, cestovateľka, mapa, turistka, žena, cestovanie, dovolenka, orientácia, leto, mesto Čítajte viac Najzvláštnejšie prezývky miest: Zasmejte sa pri týchto vymyslených menách

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #Dublin