Užite si dovolenku bez plaviek

Rovnomerne opálená pokožka, žiadne obavy z vetra, aby neodfúkol vrchný diel, nijaký problém s mokrými plavkami, ktoré nie a nie uschnúť: nudapláž!

19.07.2005 10:26
debata
 

Slniť sa hore bez alebo raz za čas navštíviť
nudapláž ešte neznamená, že ste naturista. Byť naturistom znamená žiť
v harmónii s prírodou. Je to o filozofii, prístupe, nie o nahote.
Kolektívna nahota je iba vonkajším znakom. Nudizmus nie je len
výsledok skazenosti dnešnej mládeže, nudizmus má korene (odhliadnuc
od dávnej histórie začínajúcej sa kdesi v antike) na začiatku
minulého storočia. Kolískou novodobého naturizmu je Nemecko. Prvý
nudistický klub bol založený v Hamburgu už v roku 1903, prvá
nudistická pláž vznikla o necelých tridsať rokov neskôr vo
Francúzsku. Dodnes sa nudisti stretávajú s výsmechom, odsúdením či
odmietnutím. Spôsobujú pohoršenie. A pritom sexuálne narážky či
obťažovanie hrozí slniacim sa skôr na obyčajnej pláži ako medzi
pravými nudistami. V niektorých krajinách je nemysliteľné zložiť si
čo i len vrchný diel plaviek! Nehovoriac o arabskom svete. Na
Slovensku existuje viacero pláží, o ktorých sa vo všeobecnosti vie,
že na ne chodia iba nudisti. Väčšinou ide o zákutia ukryté pred
zrakmi verejnosti, blízko bežných pláží, ale predsa mimo. A nie
preto, že by sa nudisti hanbili.

Bratislavský kraj

Rusovce
Nachádza sa medzi mestskou časťou Rusovce a Dunajom priamo pri hrádzi. Stačí zísť z dolnej cesty pri hrádzi, ktorá je určená pre
cyklistov. Najbližší autobus je MHD č. 91 v Rusovciach (zástavka MÚ
Rusovce) asi 1 km od jazera. Problém je v tom, že jazero je zaradené medzi chránené zdroje pitnej vody, preto kupanie je tu oficiálne zakázané, aj keď sa zatiaľ toleruje. No z týchto dôvodov tu akékoľvek kúpanie neodporúčame. Môžete iba využiť pláž na slnenie.

Zlaté piesky
Nachádza sa oproti pláži pre nenudistov. Dá sa tam dostať aj autom, ale prístupová cesta je bez pevného povrchu. Pešo sa tam dá prejsť okolo Pieskov, alebo zozadu bez platenia.

Nové Košariská, Dunajská Lužná
Nachádza sa asi 1,5 km od centra Dunajskej Lužnej. Pláž sa nachádza 50 metrov od asfaltovej cesty a 150 metrov od železničnej stanice Nové Košariská.

Jazero Guláška, Slnečné jazerá
Štrkovisko sa nachádza na polostrove za železničnou traťou od Slnečných jazier. Aj keď tam nie je nijaká zeleň ani stánky s občerstvením, lokalita je veľmi obľúbená najmä vďaka dokonale čistej vode. K jazeru sa dá dostať aj autom z cesty Senec -Kráľova pri Senci.

Zelená voda
Nachádza sa dva kilometre od Mostu pri Bratislave. Pri jazerách, na ktorých sa v súčasnosti ťaží štrk, trávia leto nielen domáci nudisti.

Rovinka
Ide o bagrovisko s časťou obsadenou výhradne nudistami. Vedie k nemu pomerne dobrá, aj keď úzka asfaltová cesta (odbočka doľava medzi Rovinkou a Dunajskou Lužnou).

Trenčiansky kraj

Zelená Voda, Nové mesto n/ V.
Táto naturistická pláž je neupravená, ale teší sa veľkej obľube. Je
na brehu bývalého bagroviska, na konci jazier Zelená voda.

Žilinský kraj

Liptovská Mara
Lokalita sa nachádza za kempom v Trnovci nad Váhom..

Kraľovany – Rieka
Zo zastávky vlaku v Šútove sa treba vybrať doprava a pred tunelom doľava. Je to bývalý lom na vzdialenejšom brehu prvého jazera.

Prešovský kraj

Doma na Domaši
Malá kamenistá pláž sa nachádza na Domaši, v stredisku Poľany (Monika) pri hrádzi. V tejto lokalite je viacej zákutí, kde sa dá opaľovať hore aj dole bez. Zo strediska Monika sa tam dostanete peši cez les popri vode smerom ku hrádzi.

Trnavský kraj

Piešťany
Naturistická časť pláže sa nachádza na špici polostrova. Okolo zátoky je betónová cesta.

Nitriansky kraj

Harčáš
Ide o lokalitu približne 2,5 km východne od centra Komárna. Pláž sa nachádza na brehu Dunaja, je štrkovo-piesočná a tiahne sa do dĺžky približne 300 metrov. Rozdelená je na viac častí, pričom šírka veľmi závisí od výšky hladiny Dunaja. Z Komárna sa treba vydať smerom na Nové Zámky. Hneď za Vážskym mostom odbočiť na asfaltku vedúcu do osady Veľký Harčáš. Po asi 1,5 km je odbočka doprava na prašnú cestu krížom cez pole.

Kotelnica
Dva kilometre severozápadne od obce Bajč je jazierko s prístupom z dvoch strán, v strede je cestička, kadiaľ sa dá prejsť (vo vode) z jednej strany na druhú. Jazierko je dosť zarastené, preto sa sem nechodí kúpať veľa ľudí. Na ceste medzi Novými Zámkami a Bajčom treba odbočiť smerom doprava pri autobusovej zástavke, vedúcej k majeru s vodárenskou vežou, alebo o jednu odbočku ďalej (je zatvorená uzamknutou závorou). Jazierko štvorcového tvaru je asi 200 m od cesty, obkolesené stromami. Naturisti sú tu najmä pred a po hlavnej sezóne, v lete tam chodia aj nenudisti.

Malý Cetín
Je to Štrkovisko, ktoré sa skladá z dvoch častí. Novšia časť, ktorá sa nachádza vzadu, je menej navštevovaná a občas sa tam vyskytnú nejakí nudisti. Je to ideálne miesto pre nudistickú pláž. Smerom z Nitry v obci Malý Cetín treba odbočiť na prvej križovatke doprava, prejsť cez mostík a potom doľava. Asi po l km sú na pravej strane jazerá. Nudistické je úplne posledné. Je možný aj prístup autom.

Slepčany
Toto jazero nemá až takú priehľadnú vodu ako jazero v Rusovciach, jeho dno je postupne bahnité. Nachádza sa v poli, v tichom prostredí. Najbližšia možnosť ubytovania je buď v Zlatých Moravciach, alebo vo Vrábľoch, prípadne v Nitre.

Košický kraj

Geča
Nachádza sa asi 10 km od Košíc. Prebieha tu síce ťažba štrku, ale aj tak je táto lokalita obľúbená u ľudí všetkých vekových kategórií. Chýba kvalitná príjazdová komunikácia.

Nudistické pláže
* Naturizmus, čiže nudizmus sa zrodil v Nemecku
* Celosvetovo sa používa na označenie nudistických pláží skratka FKK (slobodná kultúra tela)

Kde hľadať informácie
 * www.naturizmus.skwww.naturista.cz

Zdroj: www.naturizmus.sk, lk, dh

debata chyba