Sprístupnili Harmaneckú jaskyňu

Milovníci podzemných krás môžu od 1. júla opätovne obdivovať Harmaneckú jaskyňu pri Banskej Bystrici, ktorá bola dva roky uzatvorená kvôli rekonštrukcii vstupných priestorov.

01.07.2005 08:58
debata

 Jaskyňa je otvorená denne okrem pondelka, tak ako ďalších jedenásť jaskýň, ktoré spravuje Slovenská správa jaskýň (SSJ) v Liptovskom Mikuláši, uviedla jej vedúca prevádzky jaskýň a marketingu Ľubica Núdziková.

Vlani do nich zavítalo 650 tisíc ľudí. Je to asi o 40 tisíc menej ako v roku 2003. Súviselo to s dočasným uzatvorením Harmaneckej jaskyne a s nižším počtom turistov z Poľska. Návštevnosť podzemných vápencových krás na Slovensku sa od roku 1994 každoročne zvyšuje. Ešte stále nedosiahla úroveň z konca 80. rokov minulého storočia, keď si ich pozrelo asi trištvrte milióna ľudí, povedala Nudzíková.

Najviacej návštevníkov, až 154 tisíc, prišlo vlani do Demänovskej jaskyne slobody pri Liptovskom Mikuláši. Do Belianskej jaskyne ich zavítalo 115 tisíc milovníkov podzemných krás, na tretej priečke skončila Dobšinská ľadová jaskyňa s počtom 103 tisíc ľudí. Hneď za ňou sa umiestnila aj druhá sprístupnená slovenská ľadová jaskyňa v Demänovskej doline a to so 103 tisíc návštevníkmi.

debata chyba