Krajina na rozhraní Atlantiku a Stredomoria

Španielsko je krajina na Pyrenejskom polostrove, ktorá patrí k turisticky najnavštevovanejším miestam Európy. Ponúka nádherné pláže, vynikajúce možnosti potápania sa v mori, jachtingu, corridu, rôzne kultúrno-historické pamiatky a rozmanitú i horskú-pyrenejskú prírodu.

07.04.2005 18:48 , aktualizované: 11.06.2005 20:48
debata

Rozprestiera sa na juhozápade Európy, pričom jeho celé pobrežie obmývajú vody Stredozemného mora na východe a Atlantiku na západe. V širšom geografickom rámci sa rozprestiera nielen na Pyrenejskom polostrove, ale jeho súčasťou sú i Baleárske ostrovy (Mallorka, Menorka, Ibiza a Rormentera) v západnom Stredomorí a Kanárske ostrovy v Atlantickom oceáne neďaleko pevninského pobrežia Afriky.
 Španielsko je podobne ako Slovenská republika súčasťou Európskej únie, preto pri jeho návšteve nepotrebujete na turistiky pobyt žiadne povolenia.

Podnebie a pobyt

Najvhodnejším obdobím pre návštevu samotného pevninského Španielska a Baleárskeho súostrovia sú mesiace jún až september, prípadne október. Ide o obdobie, kedy sa dá pri mori stráviť príjemná dovolenka. Ostatné mesiace sú vhodné najmä na spoznávanie pamätihodností a prírodných krás. Mimo hlavnej turistickej sezóny využívajú ozdravujúci pobyt na Baleárach najmä ľudia s dýchacími, obehovými a cievnymi problémami. Na východnom a južnom pobreží prevláda subtropické až mierne stredomorské podnebie, ktoré vo vnútrozemí a na severovýchode nadobúda mierny kontinentálny niekde až horský ráz. Večery sú príjemne chladné a osviežujúce. Zima je pri pobreží mierna, znepríjemňujú ju len sychravé vetry od mora a oceánu. Kanárske ostrovy sú vhodné na príjemnú prímorskú dovolenku takmer po celý rok.

Obchodné možnosti

V krajine platí mena Európskej únie Euro. Vo viacerých zmenárňach, bankách a poštách sa dajú bez problémov zameniť  slovenské koruny a doláre za eurá. V celom Španielsku sa stretnete s množstvom obchodov so suvenírmi a propagačnými knihami. Ceny potravín sa pohybujú oproti Slovensku vo vyšších  reláciách. Španielsko patrí medzi drahšie krajiny Stredomoria, pričom vo výške cenových relácii ho možno predbieha iba Chorvátsko, Taliansko a Francúzsko a Cyprus. Pre turistov je výhodné najmä svojou komplexnosťou služieb a ich vysokým štandardom.

Zdravotná starostlivosť

Do Španielska netreba žiadne špeciálne očkovanie. Vyskytujú sa tam podobné ochorenia ako u nás, preto v mnohých prípadoch zaberú aj lieky zo Slovenska. Pri opaľovaní treba používať krémy so silnejšími faktormi, pričom sa odporúča vyhľadávať tienisté miesta. Pri ceste do Španielska sa treba vždy zdravotne pripoistiť, ak sa chcete vyhnúť zbytočným komplikáciám.

Turistické centrá

Najvýznamnejšími cieľmi Slovákov sú stredomorské pevninské pobrežie (napríklad Costa Brava) a Baleárske a Kanárske ostrovy. Všetky lokality aj s nádhernými plážami poskytujú príjemné miesta na všestrannú dovolenku. Všade je množstvo hotelov, apartmánových objektov a kempov. Oddychovanie môžete dopĺňať rôznymi športovými aktivitami – plávanie, jachting, potápanie, tenis, plážový volejbal, stolný tenis aťd.

Hlavným mestom Španielska je Madrid, ktorý je centrom spoločenského, kultúrneho a športového diania. Za vašu pozornosť stojí  katalánska Barcelona a Valencia, ďalej Sevila, Granada, Oviedo, Tenerife.  Možnosti pre lyžovanie a horskú turistiku sú v Sierra Nevade a v Pyrenejách.

debata chyba