Žijeme v hornatom skvoste Európy

Slovensko je krajina, ktorá patrí k turisticky atraktívnym, ale ešte nie celkom objaveným miestam starého kontinentu. Ponúka nádherné horské zákutia, možnosti horskej a vysokohorskej turistiky, všetky druhy cyklistiky, agroturistiky, vodáctva, zimných športov a rôzne historické pamiatky.

30.05.2005 08:59 , aktualizované: 24.06.2005 08:59
debata

Ale aj množstvo vodných plôch vhodných na kúpanie (vodné nádrže, štrkoviská, rieky a väčšie potoky, kúpaliská) a kúpeľné miesta, ktoré sa využívajú na ozdravovacie pobyty. V poslednej dobe sa na Slovensku rozmáha budovanie aqua parkov aj s termálnou vodou, ktoré patria medzi turistické atraktívnosti Slovenska. Väčšiu časť krajiny tvorí západná časť karpatského pohoria. Na juhozápade a juhovýchode krajiny sa rozprestierajú rozsiahlejšie nížiny. Slovenská republika je súčasťou Európskej únie, preto pre návštevníkov z krajín, ktorí sú tiež jej členmi, stačí pri návšteve Slovenska občiansky preukaz.

Podnebie a pobyt

Najvhodnejším obdobím pre návštevu Slovenska sú mesiace jún až september- pokiaľ ide o horskú turistiku. Ak si chcete spríjemniť chvíle pri vode, výborný je jún až začiatok septembra. Ide o obdobia, kedy sa dá v tieni Karpát stráviť príjemná dovolenka. Ostatné mesiace sú vhodné najmä na spoznávanie pamätihodností. Mimo letnej sezóny ponúka Slovensko aj výborné podmienky na zimnú dovolenku. Svahy Vysokých a Nízkych Tatier, Malej a Veľkej Fatry, Slovenského Raja, oravských a kysuckých hôr vyhľadávajú lyžiari ako aj milovníci snowbordingu. Na Slovensku sa stretáva dominujúce kontinentálne podnebie, ktoré je výrazne ovplyvňované oceánskym podnebím Atlantiku. Zimy najmä v horskom prostredí sú chladné, v nižšie položených oblastiach a v nížinách sú relatívne mierne.

Obchodné možnosti

V krajine zatiaľ platí miestna mena Slovenská koruna, ale od roku 2010 by mala platiť mena Európskej únie – Euro. Vo viacerých zmenárňach, bankách a poštách sa dajú bez problémov zameniť doláre, eurá, české koruny, švajčiarske franky a iné meny za slovenské koruny. Na Slovensku sa stretnete s nedostatočným množstvom obchodov so suvenírmi a propagačnými knihami čo neprospieva propagácii, krajiny, ktorá by si ju zaslúžila vo výraznejšej miere. Ceny potravín sa pohybujú v nižších reláciách ako vo väčšine štátov EÚ. Nižšie cenové relácie niektorých potravín sú možno v Česku, Poľsku, Maďarsku a v Baltských krajinách. Pre turistov z väčšiny krajín EÚ je Slovensko výhodné najmä nie príliš vysokými cenami, zato služby nedosahujú vždy štandardy EÚ.

Zdravotná starostlivosť

Na Slovensko netreba žiadne špeciálne očkovanie. Vyskytujú sa tam podobné ochorenia ako v EÚ, preto v mnohých prípadoch zaberú lieky z ktorejkoľvek krajiny EÚ. Pri opaľovaní najmä vo vysokohorskom teréne treba používať krémy so silnejšími ochrannými faktormi. Pri návšteve lekára je nutné mať pri sebe 20 SK a 50 SK pri jednodňovom pobyte v nemocnici. Pre cudzincov je výhodné sa pripoistiť. Občania z iných krajín EÚ, po vybavení všetkých formálnych záležitostí vo svojej zdravotnej poisťovni, majú rovnaké práva ako občania Slovenska.

Turistické centrá

Častým cieľom návštevy na Slovensku je metropola krajiny Bratislava, ktorá je centrom spoločenského, cirkevného, kultúrneho, náboženského a športového diania. Ďalej sú to Tatry – najmä Vysoké a Západné – Roháče a ďalšie oblasti Oravy, Nízke Tatry a Liptov a jeho priehrada Liptovská Mara, Slovenský raj, Veľká a Malá Fatra, Javorníky, Strážovské vrchy, Biele a Malé Karpaty a iné. Slovensko je známe značným výskytom zámkov, hradov a ich zrúcanín, ktoré sa buď týčia v historických jadrách miest, alebo sú situované v atraktívnom horskom prostredí. Ich hustota výskytu na Slovensku patrí medzi najväčšie v Európe. Ide najmä o Spišský hrad, Trenčiansky, Oravský, Devín, Bratislavský, Ľuboviansky, bojnický zámok, ďalej hrady Čachtice, Beckov aťd. Z miest okrem Bratislavy treba spomenúť Košice, Banskú Bystricu, Trenčín, Nitru, Trnavu, Banskú Štiavicu, Krupinu, Kremnicu, Žilinu, Levoču, Prešov, Poprad a iné.

Vyznávači kúpeľného oddychu a pobytu pri vode si môžu oddýchnuť v Piešťanoch (kúpele, nádrž Sĺňava a kúpalisko Eva), v Lúčkach, v aquaparku Tatraland a na termálnom kúpalisku v Bešenovej na Liptove, v aquaparku v Poprade, Bardejove (kúpele), v Senci (jazerá – štrkoviská a aquapark), Zelenej Vode (štrkoviská), Trenčianske Teplice (kúpele) Zemplínskej Šírave (vodná nádrž), Počúvadle (tajchy v okolí Banskej Štiavnice) aťd. Oddychovanie môžete dopĺňať rôznymi športovými aktivitami – plávanie, tenis, plážový volejbal, stolný tenis a najmä horská cyklistika, vodáctvo, jazdectvo aťd.

Nielen horskými a vodnými podmienkami je príťažlivé Slovensko. Atraktívne sú jeho podzemné priestory jaskýň a starých baní. Stačí spomenúť Demänovskú jaskyňu, Dobšinskú ľadovú jaskyňu, Domicu, Ochtínsku aragonitovú jaskyňu alebo staré štôlne v Banskej Štiavnici a Kremnici.

debata chyba