Havajské ostrovy s plážou Vaikiki

Havajské ostrovy sú najžiadanejším rajom amerických dovolenkárov. Pôvodne boli domovom Polynézanov, ktorí sa tu usadili už pred 1500 rokmi. Polynézania boli najskúsenejšími a najodvážnejšími moreplavcami v Tichom oceáne. V súčasnosti sú ostrovy jedným zo štátov USA.

31.05.2005 12:10 , aktualizované: 06.07.2005 06:10
debata

Za ich európskeho objaviteľa sa považuje James Cook, ktorý na ostrovy doplával v r. 1778. Práve na Havajských ostrovoch počas jednej zo svojich expedícii po násilnom strete s domorodcami 14. februára 1779 zahynul.

 

V tieni sopiek

Havajské súostrovie je tvorené drobnými vulkanickými ostrovmi, ktoré ležia v Pacifiku približne 3800 kilometrov od Kalifornie. Miestne sopky sú tvorcami ich koloritu a usmernovateľmi života na nich. Najväčšie ostrovy sú: Hawaii, Maui, Oahu a Kauai. Ostrovy majú viac ako 16 tis. kilometrov štvorcových. Obýva ich približne 1,1 mil. stálych obyvateľov. Ostrovy ročne navštívi 7 – 10 miliónov turistov. Správnym sídlom štátu Havajské ostrovy, ktorý je súčasťou USA, je mesto Honolulu rozprestierajúce sa na ostrove Oahu.

Na ostrovoch je úchvatná subtropická príroda s nádhernou flórou a s príťažlivou faunou. Ostrovy majú stále počasie. Podnebie je preto po celý rok príjemné, vždy vhodné na dovolenku. Ťažkosti môžu spôsobiť iba aktívne sopky a zemetrasenia. Jedinou nevýhodou pre turistov je veľké množstvo zrážok, ktoré zásobujú početné vodopády.

Najkrajšia na svete

Na Havajských ostrovoch sú najpôsobivejšie pláže. Ich piesok obmýva teplá voda Tichého oceánu. Sú na nich výhodné podmienky na všetky morské vodné športy, ktorým jednoznačne dominuje surfovanie na mohutných vlnách a potápanie. Nebezpečenstvo tu predstavujú len žraločie zuby a nevyspytateľné morské prúdy a vetry.

Všetky havajské pláže môžeme nazvať pohodovým miestom pre každodenný oddych dovolenkárov. Napriek tomu vo vedomí ľudí na celom svete sa najviac udomácnila Vaikiki beach. Patrí medzi najznámejšie pláže na svete. Podľa mnohých znalcov je považovaná za najkrajšiu pláž modrej planéty. Svojou slávou je minimálne porovnateľná s Copa Cabana v brazílskom Riu, alebo s plážami v mexickom Acapulku, respektíve francúzskou riviérou, španielskou Costa Bravou, pobrežím Kréty alebo polynézskym Tahiti.

Pláž Vaikiki je neustálou inšpiráciou vo sfére módy, športu, erotiky, umenia i gýču. Nachádza sa v bezprostrednej blízkosti (juhovýchodne) metropoly Honolulu na ostrove Oahu. Vládne jej množstvo luxusných hotelov s prvotriednymi službami.

 

Inšpiratívne výlety

Počas oddychu na Vaikiki môžete navštíviť viacero zaujímavých miest Havajských ostrovov. Napríklad Mauna Loa je najmohutnejšia aktívna sopka na Zemi a má nadmorskú výšku 4170 metrov. Lávové jazero sa rozlieva v Sopečnom parku ostrova Hawaii. Ďalšia sopka Mauna Kea je známa svojou značnou nadmorskou výškou – 4205 metrov. Sopečný vrch Mount Waialeale s nadmorskou výškou 1569 metrov na ostrove Kauai je zase najdaždivejším miestom na Zemi. Priemerné ročné zrážky tu dosahujú viac než 12 tisíc mm. Nesmie vám ujsť jazero Kilauea – je sopečného pôvodu a vzniklo v kráterovej depresii sopky Kilauea. Priam mysticky pôsobí lávová jaskyňa Kuzumura, ktorá vznikla prúdením lávy pod stuhnutou kôrou lávového prúdu (jej dĺžka je 5,5 km). Nezabudnime na Pearl Harbor na ostrove Oahu, ktorý je symbolom zdrvujúceho leteckého útoku (1941) Japoncov na americkú námornú flotilu. Japonská agresia zavŕšila rozhodnutie Američanov, aby vstúpili do bojov druhej svetovej vojny po boku spojencov.

Počas návštevy ostrovov si nenechajte ujsť symboly, múzea a miesta zhmotňujúce kultúru polynézskych domorodcov. Havajskí Polynézania sú neodmysliteľnou súčasťou ostrova, ktorých kultúra na vás dýcha na mnohých miestach najmä mimo plážových turistických centier. Aj keď na ostrove dominuje obyvateľstvo ázijského pôvodu, nezanedbateľná je aj jeho polynézska zložka. Ľudia polynézskeho a ázijského pôvodu tvoria až 60–70 percent populácie. Ostaní sú americkí belosi a afroameričania.

debata chyba