Za juhoamerickým pánom trávy

Nejedna nespokojná duša cestovateľa túži po ďalekých exotických končinách. Svoj sen po diaľavách si môžeme splniť, ak sa vybriete do Južnej Ameriky. Dobrodružnejšie nátury nezostanú pri plážach, ale zavítajú aj do vnútrozemia, kde sa môžu stretnúť so zaujímavým cicavcom – kapybarou.

31.05.2005 12:35 , aktualizované: 21.06.2005 08:35
debata

Ide o zviera, ktoré sa dostalo do povedomia Slovákov aj vďaka jeho nedávnym útekom z bratislavskej ZOO. Názov tohto živočícha je indiánskeho pôvodu a v preklade znamená “Pán trávy”. Pôvodom indiánske pomenovanie tohto cicavca, akoby vystihovalo jeho životný priestor, kde ho môžeme nájsť. Žije na trávnatých plochách najmä v blízkosti močiarov, stojatých vôd, ale nevyhýba sa ani pomalšie tečúcim vodným plochám. Vyskytuje sa predovšetkým v Brazílii a Paraguaji. No našinec ho môže v prirodzenom prostredí vidieť i vo Venezuele, kde viaceré cestovné kancelárie ponúkajú poznávacie zájazdy do rozsiahlych nížin regiónu Llanos v delte mohutnej rieky Orinoko.

V dávnych dobách

Kapybara osídlila celú Južnú Ameriku s výnimkou hôr, púští, tropických lesov, ale aj chladných území jej najjužnejších častí. Môžete sa s ňou stretnúť od Panamy – juhu stredoamerickej šije – až po územie Argentíny. Kapybara prišla na juhoamerickú súš ešte v čase, keď nebola spojená so strednou a severnou Amerikou. Bol to pradávny vek, keď sa Južná Amerika začínala oddeľovať od územia terajšej Afriky. V tomto geologickom praveku existoval jeden prapôvodný obrovský svetadiel. Práve keď sa plochy súše od seba oddeľovali, prenikol predok kapybary spolu s opicami do Južnej Ameriky.

Stretnutie

Kapybara má kvôli náročnejšiemu spracovaniu aj tvrdšej potravy rastlinného pôvodu ako každý hlodavec veľmi ostré zuby. V prípade, že nejakým nedopatrením by sa vám zahryzla do ruky, jej hlodáky by vám spôsobili riadne komplikácie s výrazným poranením celej končatiny. Tieto prípady sú viac ako výnimočné. Kapybary sa voči útočníkom takmer vôbec nebránia. Dokážu sa prispôsobiť aj životu v ľudskom zajatí. Až na niektorých jednotlivcov. Práve jednej sa nedávno podarilo ujsť už dvakrát zo ZOO v Bratislave. Preto Bratislavčan nemusel vidieť kapybaru iba vo voľnej prírode na juhoamerickom kontinente alebo v klietka ZOO, ale aj pri Slovenskej národnej Galérii, na Starých Gruntoch alebo inde v meste.

Rozhodol som sa vydať sa po jej stopách v delte Orinoka. Prechádzam mokrastým priestorom s vyšším trávnatým porastom. Zrazu počujem zvuky aké vydáva práve na jedle si pochutnávajúce morča. Sú len počuť oveľa zreteľnejšie a mohutnejšie. Poodokryjem steblá trávy ani nie 50 m od seba vidím siluetu kapybár. Je to zážitok, veď prvýkrát som zazrel tohto hlodavca vo voľnej prírode. Po dlhšom sledovaní mi skupinka hlodavcov zmizla v neďalekej vodnej ploche.

Vzájomný rešpekt

Kapybara má medzi prstami na nohách menšie respektíve výraznejšie naznačené plávacie blany. Na plávanie sú prispôsobené aj jej ostatné časti končatín, ktoré sú krátke a hrubé. Oči, uši a nozdry má umiestnené vo vrchných častiach hlavy, takže pri plávaní vidí, počuje, a cíti pachy. Pod vodou vydrží približne 5–10 minút. Hustá srsť je tmavohnedá so svetložltým respektíve svetlosivým nádychom. Takmer vôbec nežije samotársky. Vo voľnej prírode môžete v menšej miere stretnúť páry samec a samica. Často sa vyskytujú najmä väčšie skupinky – rodiny s mladými a veľké zmiešané stáda vedené dominantným samcom, ktorý sa pári so všetkými samicami.

V ťažko prístupných močarinách aj s tŕním a trávou môžete najčastejšie vidieť pohybovať sa samca s dvoma až troma samicami, ktoré si so sebou vedú mláďaťa. Menšia skupina kapybár alebo celé stádo sa pohybuje po svojom domovskom teritóriu, ktoré si označujú pachovými značkami. Okamžite z neho vyháňajú votrelcov svojho druhu. Napriek tomu k vzájomným fyzickým stretom takmer vôbec nedochádza a všetky spory sa riešia na báze vzájomného pudového rešpektu. Kapybary sú najaktívnejšie večer a ráno pred východom Slnka, kedy si hľadajú potravu. Pri sťahovaní sa za čerstvým pokrmom alebo pri jeho hľadaní neobídu ani poľnohospodárske plodiny, čím sa v niektorých oblastiach stávajú škodcami. Ak ich niekto ohrozuje unikajú do vody a potápajú sa. Sú schopné rozmnožovať sa po celý rok, no k páreniu najčastejšie dochádza na začiatku obdobia dažďov. Keď ich vyhľadávate na tichých vodných plochách v blízkosti trávnatých a trstinatých (nezalesnených) priestorov Amazónie v období dažďov, tak môžete pozorovať častý akt párenia, ktorý prebieha práve vo vode.

Človek a kapybara

Kapybara sa poľnohospodárskym škodcom stáva z donútenia človeka. Ten čoraz viac zmenšuje jej životný priestor. Rovnako aj kvalitná kožušina a lahodné mäso je častým dôvodom zabíjania tohto mierumilovného tvora. Koža s hebkou srsťou je vynikajúca podložka pod konské sedlo. Zuby kapybary bývajú obľúbenou ozdobou na náhrdelníkoch domorodcov, ktoré častokrát plnia i funkciu amuletu. Vyrábajú sa z nich aj suveníry pre turistov. Pohľad na tieto predmety vyvolával vo mne sklučujúci pocit.

Napriek relatívnej početnosti kapybár, ich stav sa pohybuje na hrane ohroziteľnosti dlhodobého prežitia. Jej existenciu z dlhodobého hľadiska ohrozuje najmä čoraz väčší civilizačný rozmach človeka, aj do sporadicky osídlených a neobrábaných končín Južnej Ameriky.

debata chyba