Hľadáme miesta UNESCO na Slovensku

UNESCO zobralo pod svoje krídla deväť slovenských lokalít a prírodných krás. O zápis do zoznamu sa ich však uchádza omnoho viac. Svoju výnimočnosť však musia dokázať tak ako Spišský hrad, ktorý patrí medzi najrozľahlejšie ruiny stredovekého hradu v Európe, alebo mestá Banská Štiavnica, Bardejov či obec Vlkolínec.

04.10.2005 12:37
debata

Na Slovensku je 3 800 jaskýň. Sprístupnených je dvanásť, ale iba päť z nich sa dostalo na listinu tejto prestížnej organizácie.

1. BANSKÁ ŠTIAVNICA

Nádherné banské mesto rozkvitalo najmä vďaka ťažbe a spracovaniu drahých kovov. V časoch najväčšieho rozkvetu sa tu za rok vyťažilo až 15-tisíc kg striebra. Využívala sa pri tom vodná energia – v okolí mesta sú umelo vytvorené unikátne jazerá – Počúvadlo či Ottergrundské jazero, ktoré je s nadmorskou výškou 800 m jazerom s najvyššou polohou. Dekrétom z roku 1736 tu Mária Terézia založila prvú banskú vysokú školu – Banskú akadémiu, jedinú svojho druhu na svete. V historickom jadre mesta – mestskej pamiatkovej rezervácii je 360 umelecko-historických pamiatok. Banskobystrická radnica pochádza z roku 1488 a koncom 17. storočia bola renesančné prestavaná. V Pischlovom dome (16. stor.) sa Andrej Sládkovič zoznámil so svojou Marínou. V Štiavnici si určite treba pozrieť aj renesančno-barokovú banícku vežu (1681) Klopačku, ktorá bola akousi stredovekou sirénou – klopaním na drevenú dosku zvolávala baníkov do práce.
www.banskastiavnica.sk

2. VLKOLÍNEC

Čisto drevená obec so zrubovými domami je najzachovalejšia pamiatková rezervácia ľudovej architektúry na Slovensku. Prvá písomná zmienka je z roku 1376. Vlkolínec leží v nadmorskej výške 718 m a vznikol ako osada drevorubačov alebo uhliarov. Je tu 45 pôvodných stavieb, dominuje drevená zvonica. Jediná murovaná stavba v obci je kostolík.
www.liptov.sk/vlkolinec

3. SPIŠSKÝ HRAD A OKOLIE

Na travertínovom brale v Spišskej kotline sa v nadmorskej výške 634 m vypína na ploche 4 ha ruina najrozsiahlejšieho stredovekého hradu v Európe. Pochádza z 12. storočia. Skala, na ktorej sa nachádza, bola osídlená už v mladšej kamennej dobe.
Spišská Kapitula je cirkevné sídlo. Dominantou je neskororománska Katedrála sv. Martina (1245–1273) s dvoma vežami, gotickými oltármi, náhrobkami a freskami z roku 1317. Nachádza sa tu najstaršia románska plastika na Slovensku – Leo albus.
Obec Žehra je významnou archeologickou lokalitou. V starobylom ranogotickom Kostole sv. Ducha (1275) s neskoršími stavebnými úpravami sú gotické fresky z 13. až 15. storočia – raritou je Svätá Trojica zobrazená ako trojhlavá bytosť. Neznámy autor ju namaľoval napriek zákazu lyonského koncilu.
www.spisskyhrad.sk

4. BARDEJOV

Prvé písomné zmienky sú z 13. storočia. Hospodársky vrchol dosiahol v 15. storočí. S priľahlými liečivými kúpeľmi, ktoré navštívila rakúska cisárovná Sisi, Jozef II. či Alexander L, mlynmi, pivovarmi, jatkami aj mestskou váhou, bol centrom obchodu a remesiel. Mešťania zbohatli najmä predajom plátna. Na pravouhlom obdĺžnikovom námestí sa nachádza gotický Kostol sv. Egídia zo 14. stor. s dvanástimi krídlovými oltármi, mestská radnica (1511) s rytierom Rolandom na špici štítu, gotické meštianske domy, kostol františkánov, gréckokatolícky kostol, židovské kúpele a synagóga.
www.e-bardejov.sk

5. OCHTINSKÁ ARAGONITOVÁ JASKYŇA

Jedna zo štyroch aragonitových jaskýň v Európe a jedna z troch sprístupnených vo svete. Nachádza sa v Revúckej vrchovine, v masíve Hrádku medzi Jelšavou a Štítnikom. Nebola vyhĺbená prúdiacou vodou podzemných tokov, ale koróznou, rozleptávacou činnosťou povrchovej vody, ktorá puklinami presakovala do vápenca. Je dlhá 300 m a vytvoril ju minerál aragonit, čo je biely až hnedý uhličitan vápenatý. Netvoria ju stalaktity a stalagmity, ale trsy, vetvičky a kríčky mliečnobielej farby, ktoré pripomínajú gigantických ježkov.
www.ssj.sk

6. JASKYŇA DOMICA

Kvapľová jaskyňa s labyrintom chodieb, sál a podzemných tokov sa rozprestiera na území dvoch krajín – Slovenska a Maďarska. Je dlhá 23 km a preteká ňou riečka, na člnkoch sa priplavíte až do jazierka. Okrem stalaktitov a stalagmitov sa tu nachádzajú aj tenučké brčka – duté rúrky s hrúbkou 2 až 3 mm, ktoré dosahujú dĺžku 3 m. Našli sa tu nálezy z obdobia neolitu – kresby uhľom, črepy, šidlo, šípy, udica aj prsteň.
www.ssj.sk

7. DOBŠINSKÁ ĽADOVÁ JASKYŇA

Najväčšia ľadová jaskyňa svojho druhu na svete – objem ľadu je 110 100 m3, v najhrubších častiach má ľad hrúbku 26,5 m. Nachádza sa v Spišsko-gemerskom krase Slovenského raja. Je dlhá l 483 m a široká 112 m. Ľadová výplň má formu podlahového ľadu, ľadopádov, ľadových stalagmitov a stĺpov. V jaskyni žije 12 druhov netopierov. Bola prvou elektricky osvetlenou jaskyňou vo vtedajšom Uhorsku (1887). Do roku 1946 sa tu korčuľovalo.
www.ssj.sk

8. GOMBASECKÁ JASKYŇA

Kvapľová jaskyňa na úpätí Silickej planiny v Slovenskom krase je dlhá 1,5 km. Tri poschodia v jaskyni vytvorila podzemná riečka s prítokmi. Vyniká unikátnymi tenkými sintrovými brčkami, ktoré dosahujú dĺžku 3 m. V sieni Hirošima sa nachádza stalagnát, ktorý pripomína atómový hríb. Ako prvá jaskyňa na Slovensku sa od roku 1968 využívala na kúry pre astmatikov.
www.ssj.sk

9. JASOVSKÁ JASKYŇA

Nachádza sa v Medzevskej pahorkatine na území Slovenského krasu. Jej dĺžka je 2 811 m. Bohatú sintrovú výplň zastupujú pagodovité stalagmity, stalagnáty, vodopády, štíty, bubny, brčka, rôzne podoby zvierat a vecí. V jaskyni je 19 druhov netopierov. Osídlená bola už v neolite (bukovohorská kultúra). Najstarší nápis v jaskyni je z roku 1452. V jaskyni sa vykonávajú ozdravné pobyty pre astmatikov a alergikov.
www.ssj.sk

 

1. Banská Štiavnica
2. Vlkolínec
3. Spišský hrad a okolie
4. Bardejov
5. Ochtinská aragonitová jaskyňa
6. Jaskyňa Domica
7. Dobšinská ľadová jaskyňa
8. Gombasecká jaskyňa
9. Jasovská jaskyňa
ZDROJ: SSJ, PRAVDA, jen; INFOGRAFIKA: PRAVDA, js

 
debata chyba