Začne sa festival horských filmov

Nepálske filmy budú novinkou 13. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade, ktorým ožije od 12. do 16. októbra popradské kino Tatran aj kino Iskra v Pezinku.

07.10.2005 11:21
debata

 „Do súťaže sa prebojovalo 35 filmov z 15 krajín sveta, už tradične z Kanady, USA, Talianska, Francúzska, či Slovinska,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii organizátorka Mária Hámorová. O priazeň medzinárodnej poľsko-rusko-českej poroty i divákov sa budú uchádzať nielen horolezecké filmy, ale snímky o všetkom, čo k horám patrí. Z adrenalínových podľa Hámorovej určite zaujme taliansky prelet rogalom ponad Mount Everest. Za Slovensko súťažia štyri snímky, nebude chýbať ani novinka od známeho režiséra Pavla Barabáša Pururambo z expedície na Novej Guinei. Program obohatí aj nesúťažná sekcia České himalájske dobrodružstvo, v ktorej českí horolezci a režiséri priblížia atmosféru na vrchole ôsmich 8 000 metrov vysokých hôr sveta.

Festivalový program v Poprade dopĺňajú besedy s čestným hosťom festivalu – kameramanom a členom slovinského armádneho športového tímu Silvom Karom i členom poroty významným poľským lezcom a cestovateľom Pi­otrom Pustelnikom. Filmy bude v porote posudzovať aj dokumentaristka Svetlana Kochergina z Ruska a český producent Richard Němec. Počas festivalu sa uskutoční aj Slovenský pohár v boulderingu a výstava fotografií Pavla Jurča Mystika hôr. Do budúcnosti plánujú organizátori Peter a Mária Hámorovci rozšíriť filmovú prehliadku aj do Starého Smokovca.

 „Medzinárodný festival horských filmov Poprad patrí medzi 15 najvýznamnejších filmových festivalov z celého sveta,“ podotkol generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký. Festival je totiž členom Medzinárodnej aliancie horských filmov.
Viac informácií a aktuálny program je na www.mfhf.sk.

debata chyba