Sprejeri ničia bralá v Tatrách

Tatranci začínajú mať obavy o výzor skál vo vysokohorskom teréne. Tie sa v poslednom čase čoraz častejšie stávajú terčom sprejerov.

19.10.2005 14:23
debata

Nedávno dokonca nastriekali rôzne nápisy na najvyššom mieste Slovenska Gerlachovskom štíte. Ten je pritom podľa pravidiel platných vo Vysokých Tatrách verejnosti dostupný len v sprievode horského vodcu.

Pri výprave s turistami na Gerlach zažil šok horský vodca Tibor Hromádka. „Na vrcholovom kríži bola pribitá tabuľka s menami Miro a Jožo z Trenčína s odkazom, že vyššie sa už ísť nedá a s pozdravmi Horám zdar! a Tatrám zdar! Po skalách boli modrou farbou nastriekané mená a zvyšok farby bol vyliaty na východnej stene Gerlachu,“ opísal vandalizmus Hromádka. Ten celú situáciu zdokumentoval, po vandaloch aj upratal neporiadok – množstvo plastových fliaš a plesnivý spací vak.
Zlý pocit majú Tatranci aj z toho, že nápisy sú len veľmi ťažko odstrániteľné. Horskí vodcovia sa o to pokúsili, ale nepodarilo sa im to. Či sa podarí odhaliť páchateľov, je otázne. Podľa Juraja Švajdu zo Správy TANAP-u by im v takom prípade hrozilo priestupkové konanie za znečistenie prírody v najvyššom stupni ochrany chemickými látkami. „Zatiaľ ich však nemáme,“ povedal Švajda.

Ľudia vo Vysokých Tatrách sa teraz obávajú toho, aby sprejeri nezačali hromadný útok na tatranské bralá. „Treba ich vypátrať a napariť im poriadnu pokutu. Nedávno postriekali skalu na magistrále z Hrebienka na Skalnaté pleso, teraz Gerlach a onedlho budeme mať ich vizitky všade,“ vyslovil obavy Peter Petras z Rainerovej chaty.

debata chyba